Region

Karadžićevo javljanje na tribinu u Podgorici: Niko nije rekao niti jednu ružnu riječ o BiH

Pojasnio je da mu se prije održavanja tribine, na Vaskrs, javio Karadžić i rekao da zna ko će držati predavanje, te najavio da će se i on lično javiti tokom tribine

Radovan Karadzic-Buka.com

Mehanizam za međunarodne tribunale za sada nije poduzeo nikakve mjere nakon što se haški osuđenik Radovan Karadžić iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu održanu u Podgorici, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Peter Robinson, piše “Fena”.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić se u subotu putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio također haški osuđenik Momčilo Krajišnik, prenosi BIRN.

Krajišnik je u razgovoru za BIRN BiH kazao da je bio gost nevladine organizacije “Srpski savjet” i držao predavanje o stvaranju Republike Srpske i historijskim momentima “bez imalo unošenja tu politike i nekih naših nesrećnih razlika koje postoje u BiH”, te da se tribina održala u prostorijama “Srpske kuće” u Podgorici.

Pojasnio je da mu se prije održavanja tribine, na Vaskrs, javio Karadžić i rekao da zna ko će držati predavanje, te najavio da će se i on lično javiti tokom tribine.

– Pri kraju moga izlaganja javio se Karadžić i on je uglavnom govorio o tim razlikama i problemima koji postoje u Crnoj Gori, o tome ko je Crnogorac, ko je Srbin, pa je rekao da je to dinastijska razlika, da treba jednostavno biti blag, da ne treba praviti raskole- kazao je Krajišnik, naglasivši “da se ništa ružno nije desilo” kada se obratio Karadžić, kao i da niko nije rekao niti jednu ružnu riječ o BiH.

Krajišnik je objasnio da je Karadžić telefonski pozvao svog brata, sa čijeg telefona se moglo čuti njegovo obraćanje. On smatra da je prisutnim bilo interesantno čuti Karadžića jer se javio iz Haaga, pojasnivši da svako na ovim prostorima ima svoj odnos prema Haškom sudu.

Karadžićev advokat Peter Robinson je za BIRN BiH naveo da Mehanizam nije poduzeo neke mjere po pitanju Karadžićevog obraćanja na tribini.

On je istakao da je razgovarao sa Karadžićem o ovom slučaju, no da zbog profesionalne povjerljivosti nije u mogućnosti da otkriva detalje, kao ni o tome da li je Karadžić od Mehanizma zatražio odobrenje da koristi telefon u ove svrhe, što pritvorska pravila Mehanizma i nalažu.

Advokat Miodrag Stojanović smatra da nema razlike između ovog slučaja i slučaja kada se njegov branjenik Ratko Mladić telefonskim putem javio u televizijsku emisiju uživo, nakon čega je bio sankcionisan.

– Nema razlike zbog toga što su pravila pritvorske jedinice ista za sva ta lica koja se tamo nalaze. Nema razlike jer njihov status se ne mijenja u pritvorskoj jedinici zbog toga što je ovo sada osuđeno lice koje praktično već izdržava kaznu, a Mladić je još uvijek pritvoreno lice koje je nepravosnažno osuđeno – pojašnjava Stojanović za BIRN BiH.

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije “Happy” u novembru prošle godine.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojislavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Stojanović je naveo kako je moguće da Karadžić bude sankcionisan, ali da ne tvrdi da će se to i desiti, te da je potrebno istražiti nekoliko stvari u ovom slučaju. Dodao je i da se Karadžić mogao obratiti sudu da mu odobri jednu ovakvu komunikaciju.

Do trenutka pisanja ovog teksta BIRN BiH nije dobio odgovore od Mehanizma da li su protiv Karadžića poduzete neke mjere.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Haški tribunal je ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. On je pušten na prijevremenu slobodu 2013. godine, prenosi BIRN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh