Region

Škola na Hvaru ima 16 učenika i 20 zaposlenih: Razlog je tipično hrvatski… balkanski…

Otok Hvar u Hrvatskoj ima školu koja ima više zaposlenih nego učenika.

No image - Haber.ba

Nalazi se u mjestu Sućuraj i ima 20 zaposlenih i 16 učenika. Zove se OŠ “Ante Anđelinović” i po omjeru zaposlenih i učenika jedinstvena je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a možda i dalje. I ona nije područna škola, već je matična (centralna) i ima svog direktora, sekretara, računovođu, stručnog saradnika…

Istovremeno, u Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje područne škole, koje često imaju puno više učenika nego ove matične. Posebno se ističe Područna škola u Košutama koja ima 162 učenika, a spada pod OŠ Trilj, koja uzgred budi rečeno ima 9 područnih škola, piše “Slobodna Dalmacija“.

Razlog za sve ovo je tipično hrvatski. U Hrvatskoj je politika upetljana i u određivanje koja će škola biti matična, koja područna, gdje će se nalaziti, koliko će imati zaposlenih… Tu ne vlada zdrava logika već vlada politika.

Oni koji imaju vlast u tim sredinama slažu školske odbore, a oni postavljaju svoje direktore, a direktori prema uputstvima “s viših instancija” zapošljavaju ostale. Stoga osnivači tih škola, a u ovom slučaju gradovi i županije, ne žele se riješiti zaposlenih tih škola jer ako neko iz matične škole dobije otkaz, jer mu je škola postala područna sigurno neće glasati za one zbog kojih je ostao bez posla.

Uz sve to, direktori takvih škola imaju približno iste plaće kao i oni koji odgovaraju za 500-tinjak učenika, piše “Slobodna Dalmacija“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh