Region

Aleksandar Vulin: “Ako Evropa neće Srbiju, ima ko hoće”

Ako nas neće Evropa, ima ko hoće, izjavio je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, ukazujući na opredijeljenost Srbije da pripada europskim vrijednostima, “ali ne po cijenu” da moli za ulazak u Evropu.

Aleksandar Vulin - Kurir.rs

“Mi želimo pripadati evropskim vrijednostima, hoćemo surađivati, ali ne po cijenu da mi moramo moliti za ulazak u Evropu koja nas ne želi. Ako nas ne želite, postoje i drugi savjeti i savezi”, rekao je Vulin za komercijalnu provladinu “TV Pink”.

Komentirajući summit o zapadnom Balkanu, održan u Berlinu 29. aprila, Vulin je rekao da “to nije bio format EU-a”.

“To su dvije velike, moćne zemlje koje se moraju poštovati i čije stajalište morate znati. U ovom trenutku je i evropska administracija na odlasku, sada su izbori, a šta će biti – vidjet ćemo za pola godine”, rekao je Vulin, prenosi “Hina”.

On je ocijenio da su na skupu u Berlinu pretežito i u većini bile države koje su priznale Kosovo te da je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, sudjelujući na skupu, u takvim okolnostima “dokazao da je jedini državnik na Balkanu koji ima hrabrosti voditi samostalnu vanjsku politiku”.

Berlinski summit organiziran je na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a okupio je čelnike zemalja zapadnog Balkana te premijere još dviju članica EU-a, Hrvatske i Slovenije. Glavna tema sastanka bila je deblokada dijaloga između Srbije i Kosova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh