Region

Andrej Plenković: “Nisu se približili stavovi Beograd i Prištine”

Berlinski zapadnobalkanski samit završio je, kako se i očekivalo, bez konkretnog približavanja Srbije i Kosova.

Andrej Plenkovic - Novilist.hr

Ali dijalog se nastavlja i to je već veliki uspjeh domaćina Angele Merkel i Emmanuela Macrona.

Iako su se neki ponadali da bi gotovo dvosatno produljenje sastanka i radne večere sudionika sastanka na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije u kancelarskom uredu moglo okončati nekim konkretnijim rezultatom, senzacije u ponedjeljak navečer u Berlinu nije bilo: glavni razlog ovog izvanrednog susreta, pomicanje pregovora između Srbie i Kosova s mrtve točke, ostaje i dalje otvoren, prenosi “Deutsche Welle“.

Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina a niti je Beograd pokazao spremnost načiniti neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju“, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je na samitu, pored domaćina, njemačke kancelarka Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, i predstavnika Slovenije, zastupao stavove Evropske unije.

Na sastanku se moglo čuti veliko ‘da’ evropskoj perspektivi svih prisutnih zemalja. I moglo se čuti jedno veliko ‘da’ želji za nastavkom dijaloga koji bi vodio deblokadi pregovora“, rekao je Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh