Region

“The Economist”: Vučić želi razmjenu teritorija s Kosovom da bi prisvojio bh. entitet Republiku Srpsku

Balkanski lideri susrest će se danas u Berlinu s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom. Kancelarka Njemačke nada se da će se ponovo nametnuti i uvesti red u nekim od regionalnih svađa, piše jutros na svom portalu ugledni britanski sedmični magazin “The Economist”.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić - Slobodna-Bosna.ba

Magazin ističe i da je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini blagonaklona prema ideji da Srbija i Kosovo razmijene teritorije tih država na kojima predominantno žive Srbi odnosno Albanci.

“Merkel smatra, ne bez razloga, da je to opasno. Srbijanski se lideri, prije svega Aleksandar Vučić, nadaju da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima drugih, direktno dovelo do rata.

Srbija je pokušala ojačati svoju poziciju ponovnim naoružavanjem i prijetnjama ratom na Kosovu. Kosovo je, pak, u decembru objavilo da je formiralo vlastitu vojsku.

U međuvremenu, Sjeverna Makedonija, koja je nedavno riješila svoje nesuglasice o imenu s Grčkom, sada se nada otvaranju pregovora s Evropskom unijom. Kosovo, pak, hoće ukidanje viza s EU da bi nosioci pasoša ove države slobodno putovali u države Shengena.

Da bi se uspješno suočili sa svim ovim izazovima, evropski lideri morali bi bili ujedinjeni i izaći sa smislenim prijedlozima. Umjesto toga, oni su podijeljeni”, upozorava ”The Economist”, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh