Region

Za sedam dana ukradena tri zvona sa barskih crkava

Radnici Kulturnog centra prijavili su danas barskoj policiji da je u Starom gradu ukradeno zvono sa crkve Svetog Jovana, što je već treće zvono sa zvonika crkvi u Starom Baru, koje je ukradeno u posljednjih sedam dana.

Zvono - Ilustracija / Nezavisne.com

Prva krađa prijavljena je u nedjelju, 21. aprila, kada je primijećeno da nema zvona na crkvi Sveti Vić u Gretvi, a ubrzo je prijavljena i krađa bronzanog zvona sa crkve Svete Nedelje u Rapu, prenose “Vijesti“.

Kako se navodi, istražni organi smatraju da su krađe izvedene “skoro simultano” i da se radi na pronalaženju kradljivaca.

Crkvena opština barska saopštila je da su 25. aprila službenici CB Bar obavili uviđaj povodom nestanka zvona sa crkve Svete Neđelje u Rapu, koju je prijavila žena koja živi nedaleko od crkve, kao i da je to zvono kupila porodica Ratkovića iz Sustaša kod Bara tridesetih godina prošlog vijeka u Splitu i da je teško 30-50 kilograma.

Nekoliko dana ranije primijećen je i nestanak zvona sa rimokatoličke crkve Sveti Vić u Gretvi kod Bara. Očito, riječ je sinhronizovanoj akciji. U okolini Bara, u Spiču, a posebno u Crmnici, puno je crkava i moguće da je sa još neke od njih nestalo zvono. Ukoliko policija što prije ne spriječi ovu akciju, kakva u ovim krajevima nije viđena još od vremena kada je austrijska vojska sa crkava skidana zvona i odnosila ih na pretapanje, barskom kraju prijeti svojevrsni kulturocid“, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh