Region

Milin tata: “Stigli su prvi nalazi, nismo ovo očekivali ni u najluđim snovima”

Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku, Mila Rončević, na liječenju je u SAD-u. Njen otac Marin Rončević danas je za “Index” podijelio dobre vijesti.

No image - Haber.ba

Naime, otkrio je kako su stigli prvi Milini nalazi koji su bolji od očekivanog.

“Nakon što smo divljali i skakali i zvali rođake i prijatelje evo pišem poruku. MRD joj je manji od 0,1 posto. Ono što je bitno je da ni u najluđim snovima niko nije očekivao takvu reakciju na liječenje”, poručio je.

MRD je analiza kojom se određuje koliko je postotak leukemijskih blasta u odnosu na sve stanice u uzorku koštane srži.

Kako je rekao Milin tata, u Hrvatskoj je Milin MRD bio 88 pa zatim 50 posto. Sada je ispod 0,1.

Dodao je kako bi sve ispod 10 posto bilo super, ispod 5 odlično, ali kako je ovaj rezultat nevjerovatan.

Poručio je kako je teška borba i dalje pred njima, da je transplantacija koju Mila očekuje opasna i kako bolest u narednih pet godina može naći neki put.

“Ali, ovo je izvan svih očekivanja, dobar rezultat nakon samo pola prvog ciklusa. A ona izgleda super, odličnog je stanja”, dodao je za “Index“.

Podsjetimo, Mila Rončević je početkom mjeseca s roditeljima otputovala na liječenje u bolnicu Children’s Hospital of Philadelphia (SAD) nakon ogromne akcije za prikupljanje novca za njeno liječenje kojoj se odazvala cijela Hrvatska.

Prema posljednjim podacima, skupljeno je 5,758.499,25 dolara, odnosno 38,114.540 kuna.

Njen otac tada je pozvao ljude da više ne uplaćuju jer je skupljeno puno više nego što je bilo potrebno.

Dragi svi, da ne pisem pojedinacno jer ce mi trebati desetak dana – dobili smo prvu povratnu informaciju nakon zapocete…

Gepostet von Marin Rončević am Montag, 22. April 2019


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh