Region

Premijerka Novog Zelanda počasna građanka Novog Pazara

Skupština Novog Pazara proglasila je na svečanoj sjednici povodom Dana grada, premijerku Novog Zelanda Jacinda Ardern za počasnu građanku.

No image - Haber.ba

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac naveo je da je Ardern, iako mlada liderka, u jednom od najtežih trenutaka za njenu državu zadivila cijeli svijet svojim stavovima, prenosi “Beta”.

Šireći toleranciju i razumijevanje ona je mnogim liderima dala primjer kako se u jednoj zemlji poštuju građanska prava i kako se u nemilim događajima pokazuje saosjećajnost i zaštita žrtava“, poručio je Biševac.

Lokalni parlament dodijelio je i povelje grada ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru za doprinos razvoju zdravstva Novog Pazara i direktoru “Srbijavoda” Goranu Puzoviću, rođenom Novopazarcu, zbog zasluga za korićenje Raške i Deževske. Priznanje je dobio i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić za unapređenje kulturne saradnje između Novog Pazara i Sarajeva.

Plakete Novog Pazara, priznanje koje dodjeljuje gradonačelnik, dobili su Safija Muratović za dugogodišnji humanitarni rad i kompanija “NOVA DPI” zbog društveno odgovornog poslovanja.

Svi oni doprinijeli su, u različitim oblicima, razvoju Novog Pazara i stvaranju bolje budućnosti za nove generacije“, dodao je Biševac.

Predsjednica lokalnog parlamenta Ifeta Radončić čestitala je svim građanima Novog Pazara Dan grada i istakla da je zadatak svih u lokalnoj samoupravi da očuvaju njegovu tradiciju i doprinesu njegovom razvoju.

Na nama je da u tome istrajemo, da ljubav i sposobnost pretočimo u djela za dobrobit svako pojedinca kako bi se svi osjećali sigurni u sadašnjosti i bili sretni u budućnosti“, rekla je Radončić.

Dan grada čestitali su i predstavnici svih odborničkih grupa.

Novi Pazar danas slavi 558 godina postojanja, odnosno, od 20. aprila 1461. godine kada se prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu. U sklopu obilježavanja Dana grada organizovane su brojne kulturne i sportske manifestacije, a za večeras će nastupiti Bijelo dugme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh