Region

POZIV NA UZBUNU: Iz komšiluka stižu vijesti o pomoru pčela

Kako je saopštio Agronomski fakultet u Zagrebu, posljednjih mjesec dana pčelari iz Istre, Dalmacije i Slavonije prijavljuju kako u svojim košnicama primjećuju pomor pčela.

No image - Haber.ba

Kao mogući razlog stručnjaci navode visoke temperature koje su u februaru, ali i kasnije, zahvatile Hrvatsku i druge evropske države, pa su pčele mislile da je došlo proljeće i, umjesto da su mirovale, izlazile iz košnica i instinktivno htjele obaviti svoj zadatak.

Uz visoke temperature, uzrok pomoru pčela, ocjenjuju stručnjaci, može biti i prekomjerna upotreba pesticida u poljoprivredi, što je posebno karakteristično za Slavoniju, gdje je ratarska proizvodnja intenzivna, piše “Index“.

Iskusni vukovarski pčelar Milorad Gaković jesenas je uzimio 171 košnicu i neugodno se iznenadio kada je nakon prvog proljetnog otvaranja primijetio da je broj društava sa živim pčelama prepolovljen, navodi “Glas Slavonije”.

Razlog pomoru pčela na istoku Slavonije, prema Gakovićevu mišljenju, u najvećoj su mjeri pesticidi. Naime, primijetio je da su najveće štete nastale u košnicama postavljenima uz polja koja se obrađuju i tretiraju zaštitnim sredstvima.

“Živimo u pograničnom kraju i neki poljoprivrednici odlaze preko granice kupovati pesticide koji kod nas nisu dopušteni upravo radi zaštite pčela ili su znatno skuplji. Također, mnogi se ne pridržavaju uputa o dopuštenoj količini pesticida, pa dolijevaju više i sve zatruju. Ako voćke prskaju danju, dok ih pčele oprašuju, šteta je neprocjenjiva i pčele umiru na voćkama ili na povratku u košnicu. Štete imamo mi pčelari, ali i voćari, jer s nestankom pčela nema ko oprašivati voćke pa se prinosi smanjuju”, upozorava Gaković.

Stanko Čuljak, predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako nema službenih podataka o štetama i koliko je pčela i pčelinjih društava uginulo ni o tome koji bi mogli biti uzroci pomoru, kako kažu neki pčelari.

“Izjave pčelara su različite i u skladu s dosadašnjim godinama, nema dojava o posebno drastičnim slučajevima. Ali niko nije dao pčele na analizu pa ne znamo tačan uzrok”, kaže Čuljak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh