Region

Sebi uzimali novac od naplaćenih kazni: Kazne zatvora za saobraćajne policajce

Viši sud u Čačku (Srbija) osudio je 13-oricu bivših saobraćajnih policajaca iz ovog grada na ukupno 171 mjesec zatvora jer su novac od naplaćenih kazni stavljali sebi u džepove.

Srbijanski saobraćajni policajac - Telegraf.rs

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao Branko Milovanović, a optuženi su odgovarali zbog zloupotrebe službenog položaja ili primanja mita, a neki zbog oba djela.

Sud je utvrdio da su saobraćajci od 27. februara do 25. maja 2016. godine na području Ibarske magistrale i pravcem Ugrinovci – Preljina – Katrga i Preljina – Ovčar Banja od više učesnika u saobraćaju primili novac kako ih ne bi kaznili za prekršaje, piše “Politika“.

Više tužilaštvo je u dokazima priložilo i zapise načinjene kamerom, iz kojih se vidi da policajci uzimaju novac, dijele među sobom na kraju smjene komentiraju, na primjer, da ja pazar bio “92 eura i 30.000 dinara”, i stavljaju u džep.

To je zabilježila kamera unutrašnje kontrole MUP-a, koju su inspektori policije neopaženo postavili u patrolno vozilo svojih kolega i snimali ih mjesecima.

Kazne se kreću od 4 do 29 mjeseci zatvora, a sedmorica osuđenih, ukoliko presuda bude potvrđena, kaznu bi izdržavali u kućama, pod mjerom elektronskog nadzora.

Krajem 2016, pod istom sumnjom da su uzimali novac od vozača, bilo su uhapšena čak 33 policajca, ili trećina te policijske stanice u Čačku.

Uskoro se očekuje i presuda za drugu polovinu optuženih, kojima sudi drugo vijeće Višeg suda u ovom gradu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh