Region

Kćerka ubijenog Slavka Ćuruvije: “Važno je da Vučić shvati šta je radio ’90-ih”

Dvije decenije nakon ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji je bio vlasnik “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”, prvostepenom presudom osuđena su četvorica pripadnika nekadašnje Državne bezbjednosti Srbije.

vucic-slavka curuvije-Radiosarajevo.ba

Istovremeno u NN statusu ostala je osoba koja je povukla obarač, dok nalogodavci tog zločina nisu ni uzeti u obzir.

Jelena Ćuruvija je imala 23 godine kada je njen otac ubijen. U međuvremenu je postala glumica, osnovala Fondaciju “Slavko Ćuruvija”, u okviru koje djeluje portal “Cenzolovka”, posvećen slobodi medija.

U intervjuu za portaI “Istinomer.rs“, Jelena Ćuruvija priznaje da ju je ubistvo njenog oca “na neki način obilježilo za čitav život”, da je presuda “bila veliki dan za njenu porodicu i nju” ali da “mehanizam koji je omogućio ubistvo novinara nije razmontiran”.

Ona je kazala da teško može da nađe opravdanje za ponašanje Aleksandra Vučića, koji je u vrijeme ubistva njenog oca bio ministar informiranja.

“Ono što, mnogo godina kasnije, mogu da očekujem od Vučića i uopšte od te ekipe, koja je bila tada a i sada je, da oni shvate šta su radili. Meni bi možda izvinjenje značilo u tom smislu da ja vidim da ti razumiješ kakav si bio. Jedino na taj način čovjek može da se promijeni”, rekla je Ćuruvija.

Rekla je da, kada kaže izvinjenje, misli na priznanje u kakvoj su politici učestvovali.

“To je više priznanje. Teško je priznati da si pogriješio. Teško je priznati da si učestvovao u nečemu u čemu nisi smio da učestvuješ i to nema više samo veze sa mnom, to ima veze sa svim tim ’90-im godinama i cijelim Balkanom i svim onim što se dešavalo tada. Ja shvatam da je teško, užasno je teško ali u tome je i veličina neke osobe. Ako kaže: ‘Da, jeste, tako je bilo izvinjavam se i nemam opravdanja’, onda ću ja možda reći: Pa dobro“, naglasila je Jelena Ćuruvija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh