Region

Presušilo jezero u Srbiji: Izronile kuće, crkva i grobovi s njegova dna

Zaovinsko jezero na rijeci Tari u Srbiji posljednjih dana sliči na sve, osim na vodni dragulj okružen šumama Pančićeve omorike.

Zaovinsko jezero - Screenshot/Youtube

Kako piše “Blic“, nakon presušivanja jezera, na površinu su izbili ostaci davno potopljenih naselja, kuća, crkava pa čak i nadgrobnih spomenika.

Brojna klizišta oko akumulacije Zaovine pokrenula su se ovih dana nakon naglog ispuštanja vode u jezera, koja je korištena za proizvodnju električne energije. Razina Zaovine je naglo opala, a njeni zaljevi su presušili ostavljajući iza sebe gole strmine.

Iza vode koja je s Tare ispumpana za potrebe Hidroelektrane Bajina Bašta i koja je prepolovila razinu jezera, ostala je pustoš.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh