Region

Tirana: Zastava posvađala delegacije Srbije i Kosova

Međunarodna klimatska konferencija o zapadnom Balkanu prekinuta je u petak zbog napetosti između Kosova i Srbije.

Zastave Srbije i Kosova - Twitter

Delegacije iz Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije okupile su se danas u Tirani na apel zapadnih ambasada i donatora na konferenciji o finansiranju klimatskih projekata.

Delegacija Srbije inzistirala je, međutim, da Kosovo ne može biti predstavljeno nacionalnom zastavom i da treba učestvovati pod zastavom Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), prenosi “Fena”.

Kosovski ministar okoliša Fatmir Matoshi smatrao je to neprihvatljivim i napustio je dvoranu zajedno s albanskim predstavnikom. Konferencija je nastavljena, ali samo na razini tehničkih eksperata.

UNMIK je vladao Kosovom u periodu 1999-2008. nakon intervencije NATO-a koja je zaustavila krvavu srpsku kampanju. Misija UN-a ima smanjeno prisustvo otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije u 2008., u potezu koji Beograd ne priznaje, prenosi Associated Press.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh