Region

Slovenci Orbana vide kao nacistu

Mađarska ambasada u Ljubljani verbalnom je notom upozorilo slovenačko ministarstvo spoljnih poslova na ‘politički neodgovornu’ odluku jednog slovenaškog sedmičnog lista, koji je prije dvije sedmice na naslovnici objavio satiričnu karikaturu mađarskog premijera Viktora Orbana s rukom dignutom u nacistički pozdrav, te je slovenske vlasti zamolilo za ‘pomoć u izbjegavanju sličnih incidenata ubuduće’, objavili su u petak slovenački mediji.

Viktor Orban - Bwbx.io

Mađarskoj ambasadorici je iz slovenačkog MIP-a poručeno da se slovenačke vlasti ‘ne miješaju u uređivačku politiku medija’, piše ljubljanski list “Dnevnik”. Urednik Mladine Grega Repovž u petak je, u novom broju lista, potvrdio da su ove sedmice i sami primili protestno pismo mađarske ambasadorice koja im je poručila da su naslovnom karikaturom s Orbanom ‘prešli sve granice’ i da se radi o nečuvenoj odluci, ‘vrijednoj svakog žaljenja’.

Sporna naslovnica – RTVBN.com

Urednik Mladine ustvrdio je kako je mađarski protest zbog karikatura i napisa u listu još jedan dokaz da je aktualna mađarska politika pod Orbanom ‘sramotna’ za Evropsku uniju i da je šteta što njegova stranka Fidesz nije isključena iz evropskeporodicei konzervativnih i narodnih stranaka (EPP), te je istakao da je među rijetkima koji su branili Orbana bio i nekadašnji slovenaški premijer Janez Janša, Orbanov prijatelj, prenosi “BN“.

Mladina je, tvrdi Repovž, u nekoliko svojih brojeva među ostalim zapravo pokazala ‘antisemitsku narav’ Orbanove vlade i njenu nedemokratičnost, čime je ‘razbjesnila’ mađarske vlasti.

Mladinu u Sloveniji smatraju medijem izrazito lijeve i liberalne orijentacije, koji se često služi satirom i karikaturom. Na spomenutoj naslovnoj stranici, zbog koje je reagirala mađarska ambasada, autor karikature postavio je, u društvu s mađarskim premijerom i predsjednikom stranke Fidesz, i bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu te nekoliko članova te stranke, u poziciji Orbanovih ‘pijuna’.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh