Region

Utvrđeno odakle je mladić čije je tijelo pronađeno u jami dubokoj 70 metara

Alžirci su u Policijskoj postaji u Korenici, čeka se dolazak prevoditelja te će početi postupak njihova vraćanja u BiH

hgss-jama-Fokus.ba

Mlađi muškarac kojeg su u nedjelju mrtvog izvukli HGSS-ovci iz 70 metara duboke kraške jame kod Rudpolja, u hrvatskoj općini Vrhovinama, najvjerovatnije je Alžirac iz grupe ilegalnih migranata, piše “Fokus.ba“.

Uviđajem je utvrđeno da je na mjestu umro te je mjerodavnome državnom odvjetništvu dostavljen zahtjev za obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti i uzimanja uzoraka radi utvrđivanja identiteta osobe, saopštila je ličko-senjska Policijska uprava.

Identitet se još utvrđuje, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je grupa od devet Alžiraca, zatečena na području Javornika, jučer u 10,20 sati obavijestila policiju o tome da je jedna osoba upala u jamu te se smatra da je u njoj bio stradalnik.

Alžirci su u Policijskoj postaji u Korenici, čeka se dolazak prevoditelja te će početi postupak njihova vraćanja u BiH, odakle su u Hrvatsku nezakonito ušli, rekla je za Hinu glasnogovornica ličko-senjske Policijske uprave Maja Brozičević.

– Zasad traje utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje postupanje u skladu s nacionalnim i evropskim zakonodavstvom, što znači readmisiju, osim ako netko od njih podnese zahtjev za azil u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti – dodala je.

Prema jučerašnjoj izjavi počelnika gospićkoga HGSS-a Josipa Brozičevića, izvlačenje mrtvog muškarca bilo je zahtjevno, u njemu su sudjelovala osmorica spasilaca, a opasnosti nisu bile poznate jer je riječ o još neistraženim speleološkom objektu u šumovitom predjelu Javorniku dubokom 70 metara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh