Region

Mislio da je srijemoš: Muškarac ubrao pogrešnu biljku, otrovao se i umro

Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno

srijemos-Depo.ba

U požeškoj bolnici u Hrvatskoj umro je muškarac koji je konzumirao biljku koju je ubrao misleći da je riječ o drugoj, jestivoj.

– Od Opće županijske bolnice Požega zaprimljena je obavijest da je 60-godišnjak preminuo uslijed trovanja biljkom mrazovac. Slijedi daljnje kriminalističko istraživanje – izvijestila je požeško-slavonska policija, a prenosi “Index.hr“.

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, u ovom slučaju otrovnog mrazovca koji je muškarac zamijenio za ljekovito i samoniklo jestivo bilje srijemoš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv. Dvije su biljke slične po listovima.

Mrazovac, piše pozeska-kronika.hr, nije jestiv, nego je vrlo otrovan pri konzumaciji veće količine listova, a trovanje može završiti kobno kao u slučaju nesretnog 60-godišnjeg muškarca.

U Hrvatskoj, pišu, raste sedam vrsta mrazovaca, među kojima su jesenski mrazovac, mađarski, Kohov mrazovac, Visianijev mrazovac i drugi. Mrazovcu odgovaraju vlažni travnjaci, od nizinskih do planinskih područja.

Stabljika je kratka, listovi veliki, a cvijet sličan šafranovom. Cvate krajem ljeta.

Konzumacija mrazovca dovodi do trovanja koje je slično trovanju arsenom. Javljaju se grčevi, proljev, povraćanje i respiratorni zastoj koji nerijetko završi kobno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh