Region

Drašković: “Bombardovanja nije moralo biti, Kosovo nije moralo biti izgubljeno”

Tokom NATO bombardiranja Srbije Vuk Drašković je bio potpredsjednika Savezne vlade zadužen za vanjske poslove.

Vuk Drašković - Wikipedia

Iz Vlade u kojoj je proveo tri mjeseca izbačen je krajem aprila, kada se založio za prekid rata. Ipak, proveo je dovoljno da procjeni da li je sve moralo ispasti onako kako je bilo, piše “Source.ba“.

Lider SPO i potpredsJednik saveze vlade SRJ 1999. izjavio je da je nesporno da bi rat s NATO-om bio izbjegnut da je potpisan sporazum u Rambujeu.

– Da je Milošević prihvatio prvu verziju ponuđenog sporazuma, Albanci bi sporazum odbili i bili lomljeni od Zapada sve dok ne pristanu – rekao je Drašković za današnji “Blic”.

Pošto je Milošević odbio, nastavio je Drašković, Madlen Olbrajt stiže bIesna u Pariz, pa Srbija dobija nepovoljniji prijedlog, ali i dalje prihvatljiviji od bombi i gubitka Kosova.

– Milošević kaže ‘ne’, ali i Hašim Tači kaže ‘ne’. Albanci će popustiti. Njima su bombe po Srbiji odgovarale i nisu htjeli da budu smetnja bombardiranju – naveo je Drašković.

Prema njegovim riječima, Ričard Holbruk dolazi u Beograd i nudi Miloševiću pisane garancije da će Kosovo ostati u Srbiji.

– On i to odbija. Holbruk pita: ‘Znate li šta slijedi’? Milošević, hladnokrvno: ‘Znam, slijede NATO bombe” – rekao je Vuk Drašković.

On tvrdi da Milošević nije htio sporazum, “samo je glumio da ga hoće” i da je zato u Rambuje poslao pregovarače bez imena i prezimena, bez znanja i iskustva i samo je, navodi, Milan Milutinović bio razuman i kvalificiran za pregovore, ali ništa nije smio da kaže i prihvati bez odobrenja Miloševića.
Na pitanje da je sporazum potpisan kakva bi bila sudbina Kosova, Drašković odgovara:

– Jedno je sigurno – NATO bombardiranja ne bi bilo. I vjerovatno bi Kosovo danas imalo status iznad autonomije, a ne i status nezavisne države – rekao je Drašković .

Na pitanje šta je o tom periodu i ratu doznaje kasnije, a da u to vrijeme nije znao, Drašković je rekao:

– Nisam znao da se albanski civili ubijaju, a leševi tajno voze u Srbiju i tajno sahranjuju na poligonima policije u Beogradu, u rijekama i jezerima – kazao je Drašković, prenosi Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh