Region

Čedomir Jovanović: “Vlast i navodno prava opozicija šute na presudu Karadžiću”

Predsjednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je danas da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici uz ocenu da su vlast i “navodno prava opozicija” u Srbiji ujedinjeni u stavu da se može prešutiti presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i da će se ignorisanjem te presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću.

Čedomir Jovanović - RTS.rs

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da su oni koji su odlučili da politička, društvena, naučna, obrazovna i kulturna javnost u Srbiji šuti o presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću po ko zna koji put osudili Srbiju na tumaranje po marginama savremene civilizacije nespremnu da razume da bežanjem od istine i činjenica pre svega sebi čini najgoru moguću uslugu.

“Ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u ime tog istog naroda. Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabeleženi posle Drugog svetskog rata. U ime pomirenja, odnosa izmedju naroda i država, kao i održavanja mira, pre svega na prostoru BIH, važno je da o zločinima i zverstvima ne ćutimo”, naveo je Jovanović, a preneo LDP.

On je istakao da je pravosnažna presuda Karadžiću ogolila sve one u Srbiji koji misle da se može šutiti dok cijeli svet govori o presudi čoveku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog sveta, kažnjen.

Prema njegovim riječima, “čuli su se pravnici iz raznih zemalja, sudije, advokati, političari iz regiona i zvaničnici Evropske unije, ali ništa se nije čulo kao tišina koja dolazi iz Srbije”.

“Vlast i oni koji joj, navodno, predstavljaju ‘pravu opoziciju’ ujedinjeni su u stavu da se ovakva vijest može prešutiti i da će nas ignorisanje presude spasiti od konačnog suočavanja sa prošlošću, koje jedino može biti djelotvorno za ovo društvo”, naveo je Jovanović.

Dodao je da “ujedinjeni u odsustvu reakcije – kao što su bili ujedinjeni i u kradji kod donošenja Ustava, Naftno-gasnog sporazuma, besmislenih rezolucija o Kosovu” poručili su da na listi njihovih prioriteta ne postoji pitanje ratnih zločinaca i ljudskih prava, kao i prava onih koji su sa nelagodom u ovoj zemlji slušali šta je sve neko radio u Bosni i Hercegovini, dok su narod uporno ubedjivali da se tamo “ništa strašno ne dešava”.

Medjunarodni sud u Hagu juče je pravosnažno osudio bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh