Region

JOVANOVIĆ: Presuda Karadžiću je snažna opomena za region i dokaz koliko je ratna politika pogubna

Pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, delimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

Čedomir Jovanović - Slobodna Bosna

S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u celom regionu. To se, pre svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali.

Nema danas pobednika ili poraženih. Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gde nas je odvela ludačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao.

O skidanju krivice sa celog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučićemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela.

Nije vreme za otvaranje starih rana, za raspirivanje mržnje među nama. Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsetnik šta se dešava kada se problemi rešavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će sprečiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi.

Samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena.

I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh