Region

“Građani Kosova treba da odlučuju o sporazumu s Beogradom”

Predsjednik skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da radi na tome da o sporazumu Beograda i Prištine bude održan referendum i da će o njemu odlučivati građani.

Kadri Veseli - Twitter

Veselji smatra mogućim postizanje “bilateralnog sporazuma”, koji bi bio važan za približavanje Srbije EU.

“Mi smo nezavisna zemlja i ne razgovaramo o teritoriji i našem suverenitetu”, rekao je Veselji za bečki dnevnik “Standard”.

Veselji je naglasio da “ne postoji nikakav južni niti sjeverni dio, već da je Kosovo ‘zapadna zemlja'”, prenosi “Srna”.

On je rekao da je uvjeren da u okviru granica kakve su danas Srbi i Albanci na Kosovu mogu da žive zajedno, a da bi u suprotnom došlo do etničkih čišćenja, čime bi bila dovedena u pitanje stabilnost na Balkanu.

Veselji je naveo i da bi stvaranje zajednice srpskih opština (ZSO) sa izvršnim pravima zahtijevalo bi promjenu ustava, što neće dozvoliti.

“Mi smo za ZSO, ali kao što je dogovoreno Ahtisarijevim planom”, objasnio je Veselji, te dodao da su, kada je riječ o prištinskoj platformi, spremni za pregovore, ali da neće dozvoliti da se na njih vrši pritisak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh