Region

Demonstranti ušli u zgradu RTS-a tokom protesta “1 od 5 miliona”

Unutar javnog servisa i Boško Obradović. Čuju se pištaljke, bubnjevi i uzvici “Bićemo na Dnevniku”. Ispred zgrade RTS-a je policija

zgrada rts-a-Jedan od pet miliona-Nedeljnik.rs

Tokom protesta “Jedan od pet miliona” večeras u Beogradu, neki demonstranti ušli su u zgradu Javnog servisa. Među njima su i Jelena Anasonović, jedna od organizatorki protesta, kao i Boško Obradović, piše “Nedeljnik.rs“.

Oni su rekli da neće odstupiti dok neko od organizatora ne bude gostovao na RTS-u.

Organizatori protesta i najavili su da će i na 15. po redu protestnom okupljanju u Beogradu, blokirati zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) kao podršku zaposlenima na RTS-u koji kako se navodi, “sada iz straha od odmazde svojih nadređenih, ćute”.

Okupljanje je počelo u 18 časova kod platoa ispred Filozofskog fakulteta.

Neki od demonstranata nosili su i transparente poput “Ubiše Kalemegdan”.

Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović kazala je da se neće stati dok se ne oslobodi svaki čovek i svako mesto.

“Gorane Vesiću, za tebe imamo posebno upozorenje odnosno zahtev – ukoliko do utorka u 18 časova ne skloniš sa Kalemegdana ograde da bi sagradio gondolu, sklonićemo ih mi. Ovo nije tvoj grad i ovi ljudi nisu tvoji poslušnici. Idemo u odbranu Beograda kao naši dedovi i pradedovi”, kazala je ona.

Potom je na binu izašao Siniša Kovačević.

“U ovom gradu vlada kolektivno ludilo zahvaljujući jednom čoveku i njegovim čaušima. Ovo je ludograd bez železničke stanice koju smo prepustili bez otpora. Zajedno sa njom, ukrali su nam i uspomene koje smo imali dolazeći u ovaj grad”, rekao je Siniša Kovačević.

“Pretvorili smo se u gljive i u ratluk, šta je ovo? Trebalo je da šetamo do Pobednika, Kalemegdana, da napravimo kolektivni portret, jer Pobednika već sutra neće biti. Ko je ovlastio te ljude da to rade?”, zapitao je Kovačević.

Dramski pisac je upozorio da će se na tom mestu napraviti kafana nalik na onu na vrhu Kopaonika.

Ne može sve da bude Zadruga, Parovi, Upitnik i Ćirilica. Ima potrebe za dobrotom i ljubavlju koju nam nudi samo muzika, teatar, naveo je Kovačević.

“Jedini način da se reši problem Kosovo je da on ode. Gledamo na ljude i rodbinu sa mržnjom. Pitanje je dana kada će pasti kap krvi zbog posvađane braće”, upozorio je Siniša Kovačević. “Doveli su nas u poziciju modernih robova. Ako nam uzmete slobodu, uzeli ste nam sve.”

“Lažna je dilema: pun frižider ili sloboda. Prava dilema je: sloboda ili smrt”, naveo je Kovačević i nekoliko puta ponovio: “Sistem se menja!”

“Neće nas biti ako 13. aprila ne pobedimo”, dodao je, aludirajući na poziv organizatora na veliki protestni miting tog datuma.

Potom je krenula protestna šetnja ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom do platoa zgrade RTS-a gde je održan “Dnevnik slobodne Srbije” čiji će gost biti predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, dok su na parkingu iz Aberdareve ulice studenti blokirali poslovni ulaz zgrade Javnog servisa.

U maniru vesti, organizatori su saopštili “najvažnije”: da počinje “odbrana Beograda” od Gorana Vesićam, da je u Negotinu pretučen organizator protesta Strahinja Ćirić. Oni su ispostavili i zahteve, oročene na 13. april: ostavke predsednika i premijerke, kao i predsednice parlamenta, smena rukovodstva RTS, RTV i članova REM, kao i opšti izbori.

Govorilo se i o Jutki iz Brusa i Simonoviću iz Grocke.

Izveštač Nedeljnika javio je da su neki građani ušli u zgradu Javnog servisa. Među njima su i Jelena Anasonović, ali i lider Dveri Boško Obradović.

Unutar zgrade RTS-a čuju se bubnjevi i pištaljke, kao i uzvici “Ostavke”. Demonstranti kažu da neće napustiti Javni servis. Tokom drugog Dnevnika emitovan je prilog o protestima, ali ne i o onome što se događa unutar RTS-a.

Ispred zgrade su jake policijske snage.

“Došli smo u gradu koja pripada građanima Srbije. Došli smo posle tri meseca ignorisanja informativnog programa. Obezbeđenje RTS-a stalo je na stranu naroda i dozvolilo mu da uđe”, rekao je Obradović. “Nećemo izaći iz RTS-a dok se ne promeni uređivačka politika. Pozivamo građane da uđu u RTS.”

On je pozvao građane i da ne primenjuju nasilje i da paze na Javni servis. Naveo je da je zahtev da jedan od organizatora gostuje na RTS-u.

Kazao je i da se nastavljaju pregovori sa Zoranom Stanojevićem.

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona” su i prošle subote okružili zgradu Radio televizije Srbije u Beogradu u znak “upozorenja” i pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Sa protesta je zatražena i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića, kao i ministra zdravlja Zaltibora Lončara.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Sa jednog od protesta upućen je i poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Posle tog zahteva više opozicionih stranka i organizacija ponudilo je građanima “Sporazum sa narodom” odnosno predlog mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad aktuelnom vlašću na čelu sa Vučićem.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola, Kraljevo, Leskovac, Valjevo…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh