Region

Kolinda Grabar-Kitarović pozvala žene da vjeruju u sebe

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u svom govoru u Evropskom parlamentu žene da se bore za svoja prava i imaju vjere u sebe i svoje znanje i sposobnosti.

No image - Haber.ba

Moja poruka ženama i djevojkama je – imajte pouzdanja i vjerujte u sebe – u svoju vrijednost i snagu, u svoje znanje i sposobnosti. Zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte“, rekla je hrvatska predsjednica.

Svakog dana, sve je više žena i muškaraca koji će vam pružati podršku. Vaša odlučnost srušit će sve preostale prepreke“, rekla je Grabar-Kitarović koja je bila glavna govornica na sjednici Međuparlamentarnog odbora EP-a o snazi žena u politici u povodu Međunarodnog dana žena.

Da bi žene bile jednako shvaćene kao i muškarci moraju često uložiti puno više energije i truda“, rekla je hrvatska predsjednica.

Ukazala je i na ekonomsku neravnopravnost žena, koja onda može dovesti i do nasilja u porodici jer su žene zbog ekonomske ovisnosti često prisiljene ostati u braku. Također je rekla da i sudovi nalaze opravdanje za postupke počinitelja, a da su žene kao žrtve se*sualnog nasilja često puta otpužene da su same isprovocirale to što im se dogodilo, javila je “Hina”.

Kazala je i kako su na bilo kojem većem skupu ili u međunarodnoj organizaciji žene u manjini, što vrijedi i za Evropski parlament. “Iako su u posljednjih nekoliko desetljeća žene postale sve brojnije, EU mora učiniti više“, kazala je Grabar-Kitarović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh