Region

INSPEKCIJA POMAŽE GREGORU DRAŠKIĆU: Stigli u školu u kojoj dječak godinama trpi stravično vršnjačko nasilje!

U osnovnoj školi “Čaki Lajoš” u Bačkoj Topoli (Srbija) danas su bili prosvjetni inspektori, a pretpostavlja se da njihov dolazak ima veze sa slučajem dječaka koji, prema tvrdnjama njegove majke, godinama trpi vršnjačko nasilje.

Dejana Draškić - Kurir.rs

Da li dolazak prosvjetnih inspektora ima veze sa tim slučajem – u školi nisu potvrdili ali su kazali da će se direktorica oglasiti u ponedjeljak, nakon sastanka sa koordinatorom Tima Ministarstva prosvjete za zaštitu od nasilja i Školske uprave.

Da podsjetimo, kako je dječakova majka za “Kurir” ispričala, njen sin u ovoj školi trpi stravično nasilje.

Njegova majka Dejana Draškić u razgovoru za “Kurir” kaže da poslije toliko godina nasilja Gregor ima ozbiljne psihičke posljedice i traume, kao i da se boji da ide u školu.

Sve je počelo još u prvom razredu, kada smo se doselili u Bačku Topolu. Djeca su ga vrijeđala i maltretirala zato što nije imao mobilni telefon. On je iz novina isjekao sliku mobilnog telefona i zalijepio na karton, nakon čega su djeca postala još brutalnija – priča Dejana.

Gregora su prebacili u drugu školu “Čaki Lajoš” misleći da će problemi nestati, ali nažalost, oni su postajali sve ozbiljniji. Tokom svih ovih godina, škola se nije ozbiljno pozabavila prijavama nasilja.

Posljednji incident desio se prošle godine u martu na igralištu, maltretirali su ga stariji đaci pomenute škole. Gregor je bio u parku sa sestrom i iz čista mira šestoro dječaka je nasrnulo na njih. Kćerka je uspjela da im pobegne, otrčala je do obližnje prodavnice kako bi me pozvala i javila da batu tuku – prisjeća se ova majka i nastavlja:

Tukli su ga rukama i nogama, udarali su ga po cijelom tijelu, pa i po glavi, nisu se zaustavili dok ga nisu izuli iz patika. Jednu patiku su bacili u kontejner. Sve smo prijavili policiji. Nakon toga, ustanovljeni su mu hematom na potkoljenici, crvenilo, nekoliko otoka, a ljekar je ustanovio i da je Gregor pretrpio stres, kao i da ima bolove i nagon za povraćanjem.

Nažalost, ni tu ne prestaju muke ovog mališana. Samo mjesec dana nakon brutalnog prebijanja, jedan od nasilnika mu je uputio jezive prijetnje: “Nakon suda ti više nećeš biti živ!

Bojim se za Gergorovu sigurnost baš zbog toga što je odluka od januara mjeseca Višeg javnog tužilaštva Subotice takva kakva jeste. Naime, samo protiv dvojice mladića će biti pokrenuta prekršajna prijava, kažu da se nisu stekli elementi krivičnog djela nasilničkog ponašanja. Strah me da mu opet nešto ne urade, sad su im odriješene ruke i mogu da rade šta hoće – priča Dejana, koja je mislila da će uspijeti da zaštiti svoje dijete i da će nasilnici biti kažnjeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh