Region

“Ne podržavam ideju o promjeni granica”

Slovenački predsjednik Borut Pahor, koji boravi u zvaničnoj posjeti Tirani, izjavio je da ne podžava ideju o promjeni granice između Kosova i Srbije.

No image - Haber.ba

Pahor je to rekao nakon sinoćnjeg susreta sa albanskim predsjednikom Iljirom Metom, preneli su albanski mediji.

“Ja nisam pristalica mijenjanja granica da bi se ispunili nacionalni kriterijumi. Radi se o neophodnim prilagođavanjima da dvije zemlje imaju više saradnje i uzajamnog poštovanja”, rekao je Pahor.

Meta je u razgovoru sa slovenačkim kolegom rekao da podržava dijalog između Kosova i Srbije, ali je dodao da je to pitanje odgovornost Kosova i da Albanija mora da izbjegne bilo kakvo miješanje, prenosi “Tanjug”

“Albanija podržava nezavisnu državu Kosovo. Pitanje dijaloga je odgovornost koja pripada kosovskim liderima i svako uplitanje bi predstavljalo nedostatak poštovanja prema nezavisnim institucijama na Kosovu. Podržavam dijalog između Kosova i Srbije kao jedini način za jačanje odnosa između njih. Pošto je srpski narod odbacio i balkanski križar, odnos Albanije sa Srbijom je bio dobar i mi ćemo nastaviti da radimo na jačanju ovih bilateralnih odnosa, misleći da to takođe pomaže u dijalogu sa Kosovom, ali ja nikad ne preuzimam da predstavljam Kosovo po pitanjima koja ima sa Srbijom”, rekao je Meta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh