Region

Haradinaj: “Beograd prepreka za registraciju Trepče, ali to je pitanje dana”

Kosovski premijer Ramush Haradinaj kazao je danas da ‘Beograd postaje prepreka’ za registraciju imovine Trepče kao javnog preduzeća, iako je, kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen prije skoro tri godine, piše “Kosova pres”.

Ramush Haradinaj - Twitter

Statut je, prema Haradinajevim riječima, usvojen prije nekoliko mjeseci.

Premijer Kosova tvrdi i da je registracija Trepča pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da ‘ne postanu žrtve zvaničnika Beograda’.

Prema pisanju Kosova presa, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mjesta za Srbe u bordu Trepče ali, rukovodioci ovog giganta u Mitrovici ‘odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče’.

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka rekao je da je zbog značaja Trepče u sjevernoj Mitrovici ‘predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče’.

Kako navodi Kosova pres, predsjednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog mjeseca. Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini.

Šef srbijanske Kancelarija za KiM Marko Ðurić ranije danas je izjavio da kosovske vlasti nisu u stanju da uspješno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sjever, koji je ekonomski uspješan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na Kosovu, prenosi “NAP“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh