Region

Sud je već dvaput pokušao oduzeti djecu roditeljima na Pagu?

HRVATSKU je ovog četvrtka šokirao zločin na Pagu kada je 54-godišnji Josip Rođak s balkona na prvom katu kuće, s visine oko šest metara, na kameni pločnik jedno po jedno bacio četvero svoje djece. Sud je prije nekoliko godina dvaput htio oduzeti nesretnu djecu od roditelja, javlja Zadarski.hr

Stravičan slučaj na Pagu

Dvoje djece teže je ozlijeđeno, a dvoje lakše. Djevojčica koja je najteže ozlijeđena prebačena je u KBC Zagreb te se njezino stanje od jučer stabilizira.

Ostale troje djece je u bolnici u Zadru. Tamo je u pratnji socijalne radnice bila i njihova majka.

54-godišnji Josip Rođak priveden je, a potom izveden i pred suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor u trajanju od 30 dana.

Branio se šutnjom, a prijeti mu kazna zatvora do 50 godina.

U cijelom slučaju otkriveni su i propusti Centra za socijalnu skrb u Zadru, zbog čega je ministrica Murganić predložila smjenu ravnateljice Centra.

Roditelji već imali uvjetnu kaznu zbog maltretiranja najstarije kćeri

Nedugo nakon stravičnog zločina, pojavila se informacija kako je majka iz prvog braka imala stariju kćer koja sada ima već 18 godina.

Jučer je potvrđeno kako oba roditelja četvero djece s Paga imaju pravomoćnu presudu zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Josip Rođak osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, obitelji i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostupanjsku presudu nisu žalili, ona je u studenome 2017. postala pravomoćna, rekao je Klarendić.

Djelo za koje je oca i majku osudio sudac Tomislav Šimić dogodilo se u razdoblju 2012. i 2013. godine kada je na traženje najstarije kćeri, iz prvog braka njene majke, Centar za socijalnu skrb izdvojio djevojku iz obitelji zbog konfliktnog odnosa s očuhom, ali i majkom.

Najstarija kćer tražila je od Centra da je izdvoji iz obitelji, što je i napravljeno na prijedlog socijalnih radnika. Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu bez skrbnika i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava.

Novi detalji slučaja najstarije kćeri

Danas su se pak pojavili novi detalji o slučaju najstarije kćeri i presudi koja je donesena protiv njezine majke i očuha.

Zadarski.hr javlja kako je u jesen 2013. godine Općinski sud u Pagu pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćerke iz majčinog prvog braka, te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze. Prijedlog je, pišu, pokrenuo Centar za socijalnu skrb u Zadru na temelju rezultata nadzora koji je proveo profesor iz Zadra. On je pratio obitelj i zaključio da su ispunjeni svi uvjeti da djeca budu izuzeta iz obitelji.

Ipak, do toga nije došlo.

Zadarski se poziva na neslužbene informacije i javlja kako je Sud u Pagu dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio. Dodaju i kako su im njihovi sugovornici otkrili da su izuzimanje djece iz obitelji uspjeli zaustaviti odvjetnici roditelja.

Tada je iz obitelji htjela otići i najstarija kćer iz majčinog prvog braka, ali nije uspjela. Ona je s obitelji živjela sve do listopada 2014. godine kada je zauvijek napustila dom te je uz pomoć Centra za socijalnu skrb prebačena u dječji dom Maestral u Splitu.

Zadarski dodaje i kako ju majka, navodno, nikada nije posjetila, a dolazak u Pag joj je branio očuh.

Živjeli su u naselju kamp kućica u kampu Šimuni?

Kada im je sud prvi put pokušao oduzeti djecu, obitelj je živjela u naselju kamp kućica u kampu Šimuni na Pagu, gdje je otac radio kao čuvar. Uvjeti stanovanja bili su loši, a odnos između majke, najstarije kćeri i očuha sve gori, tvrdi Zadarski.

Obitelj je u podstanarstvo odselila navodno pod pritiskom Centra za socijalnu skrb i to jer su uvjeti stanovanja u kampu bili jedan od glavnih aduta Centru za izuzimanje djece, zbog zapuštanja.

Centar je nastavio nadzirati obitelj i kada su bili podstanari, ali najviše zbog najstarije kćeri.

Prijave Centra na temelju kojih je sud u Zadru donio presudu 2017. godine odnose se na incidentima do kojih je došlo u odnosu prema najstarijoj kćeri u razdoblju od 2012. do 2013. godine, piše Zadarski i dodaje kako nemaju veze s postupkom koji se vodio na Općinskom sudu u Pagu 2013. godine.

Zanemarivanje najstarije kćeri

Zadarski piše i kako je dolazilo do sve više problema kada je najstarija kćer ušla u pubertet. Majka i očuh su je odvajali od druge djece, pišu, kao najstariju i pokazivali su to u svim prilikama. Mlađoj su djeci, primjerice, kupovalo voće i slatkiše a njih ne.

Majka je od nje, dodaju, tražila da se ranije ustaje prije škole i nahrani svoje polusestre, zbog čega je djevojka dolazila umorna, neispavana i neuredna u školu, što su u školi i primijetili.

Obratili su se Centru koji počeo s redovitim nadzorom i utvrdio da je najstarija kćer zanemarena, da nema razumijevanja roditelja te da se roditelji ne znaju nositi s njezinim odrastanjem, dodaju.

Branili su joj druženje s vršnjacima i govorili da će je društvo pokvariti te su na nju prebacivali roditeljske odgovornost u smislu brige za polusestre.

Sve je kulminiralo 2014. godine

Djevojka je bila izložena psihološkom i emocionalnom maltretiranju, a u svađama bi te stvari kulminirale, kako piše Zadarski, najčešće očuhovim prijetnjama.

Pišu kako je prijetio da će nje napusti obitelj, da će otići i sve ih ostaviti, kao što je to već jednom napravio ženi i djetetu koje ima u Italiji gdje je nekada radio, na što bi majka vršila pritisak na kćer jer su ekonomski ovisili o očuhu.

On je pak, dodaju, svakom prilikom vrijeđao, psihički zlostavljao i emocionalno ucjenjivao najstariju kćer svoje supruge. Zadarski piše i kako je, nakon što je dva puta propao sudski pokušaj izuzimanja djece Rođak bio u strahuj da će mu oduzeti djecu, a odgovornost za to je svaljivao na najstariju djevojku.
U listopadu 2014. godine je djevojka sa školom trebala ići na izlet u Italiju, a roditelji su joj to zabranili. Nakon što cijeli dan nije došla doma, navečer su je dočekala zatvorena vrata. Roditelji su navodno bili u Zadru u bolnici s jednim od djece,prenosi Index

Djevojka je tada tražila pomoć Centra za socijalnu skrb koji ju je izuzeo iz obitelji i preselio u dječji dom Maestral u Splitu. U međuvremenu su majka i očuh završili pred sudom zbog zanemarivanja, za što su i osuđeni.

Novi nadzor od 2018. godine

Obitelj je, piše Zadarski, opet završila pod nadzorom 2018. kada je jedna od djevojčica krenula u školu.

Imala je razvojnih poteškoća, nije dobro govorila i došla je u školu s pelenama, što je škola prijavila Centru.

Ovaj put novih zahtjeva za izuzimanjem nije bilo.

Ovog tjedna, Josip Rođak je četvero djece bacio s balkona na kameni pločnik u dvorištu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh