Region

Beograd: Trinaesti protest “1 od 5 miliona”

Više desetina hiljada ljudi učestvuje u Beogradu na 13. protestu “1 od 5 miliona”.

No image - Haber.ba

Građani su se okupili kod platoa na Studentskom trgu ispred Filozofskog fakulteta, a ovoga puta šetaju pod sloganom “Ulicama laži Aleksandra Vučića”. U to ime organizatori su pripremili 100.000 naljepnica sa lažima predsjednika države, koje će građani imati prilike da lepe ulicama kojima budu šetali.

“U ovoj zemlji nasilje se i dalje koristi kao metod kojim lokalne subaše liječe svoje komplekse” – ovim rječima je najavljena Marija Lukić, žena iz gradića Brusa nadomak Kopaonika, koja je zbog se*sualnog uznemiravanja pokrenula pravni postupak protiv predsjednika opštine Brus, Milutina Jeličića, inače člana Srpske napredne stranke (SNS) čiji je predsjednik ujedno i šef države, Aleksandar Vučić.

“Ja sam Marija Lukić koja je bila zlostavljana od strane predsjednika opštine Brus. Ja sam ta koja to neće da trpi i koja će ići do pravde makar pješke do Strazbura. Ne znam da li sam hrabra ali znam da nisam sama jer imam sve vas koji se borimo za isto”, istakla je Lukić.

“Žao mi je što me ne poznajete kao veselu majku”, rekla je Lukić, “ali znam da nisam jedina”.

“Koliko Marija još znate? Koliko Jutki ima u Srbiji? Ovo je borba za čast i doatojanstvo, borba za sve Marije u Srbiji. Nije dovoljno što je podnio ostavku jer Jutka mora pred sudom u institucijama da odgovara za svoja zlodjela”, navela je Marija Lukić.

Opoziciona poslanica Skupštine Srbije Marinika Tepić pozdravila je okupljene “koje je Vučić optužio da širite virus gripa, a vi zapravo širite virus slobode”.

“Misliš li Vučiću da smo zaboravili Olivera Ivanovića, Savamalu, Vulinovu tetku, Pančićev vrh, Rakitu? Penzionere si sveo na to da kupuju lijekove na foliju, a roditelje da kupuju pelene na komad dok im u isto vreme govoriš da žive sjajno”, rekla je Marinika Tepić.

“Ovo je naša zemlja”, kazala je Tepić, “ovde su vlast građani, odgovorni ste nama i našoj deci”.

“Aleksandre Vučiću, kukavice, nemoj više da nas maltretiraš beskrajnim monolozima, nemoj da se plašiš duela sa opozicijom, a ako se plašiš – hajde sa nama ženama na duel, sa mnom i Marijom Lukić. Izađi Vučiću na crtu nama ovde, a ne na svojim karavanima po Srbiji gde ljude moraš da zatvaraš žičanim ogradama da ti ne bi pobegli. Ja ovde šetam i šetaću dok ti ne vidim leđa”, poručila je opoziciona poslanica Skupštine Srbije.

Nakon govora, uslijedila je tradicionalna protestna šetnja koja će se od Studentskog trga kretati Uzun Mirkovom ulicom do Pariske ulice, zatim odatle kroz Kneza Sime Markovića, pa ulicom Pop Lukina i Brankova, preko Terazijskog tunela do Svetogorske i Takovske ulice, a šetnja će se završiti na Trgu Nikole Pašića.

Građanski protesti u Srbiji počeli su prije dva mjeseca nakon brutalnog fizičkog napada u Kruševcu na Borislava Stefanovića, lidera opozicione Levice Srbije, i održavani su pod naslovom “Stop krvavim košuljama”.

Kroz moto “Za Srbiju bez straha”, jedna od najvažnijih poruka građanskih protesta vlasti je da se prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika.

Proteste “Jedan od pet miliona” do sada je podržalo više stotina univerzitetskih radnika sa fakulteta i visokih škola širom Srbije, kao i kulturni radnici i advokati, prenosi RSE.

Nakon Beograda, protestne šetnje su se proširile i na druge gradove u Srbiji, te su u protekla dva mjeseca održane u 50 gradova Srbije, a od toga u oko 30 se održavaju redovno jednom nedeljno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh