Region

Izmislio bolesnu djevojčicu i prikupljao novac za njeno liječenje

Požeško-slavonska policija otkrila je prevaranta koji je putem društvene mreže pozivao građane da uplate novac za liječenje djevojčice iz Osijeka, kojoj je izmislio ime.

ruke-Nezavisne.com

Veliki je broj onih koji se odazvali na njegov apel kako bi novčano pomogli izvjesnoj Kristini Omić (5) koja prema njegovom opisu boluje od ArnoldChiari malformacije prvog stepena te epilepsije, ali i niza popratnih zdravstvenih poteškoća, piše “24sata.hr“.

Objava je podijeljena nekoliko desetina puta, a u tekstu, popraćenom fotografijom djevojčice koja leži u bolničkom krevetu, navedena je osječka adresa Tina Ujevića 48a, čak i datum rođenja djevojčice, kao i broj žiroračuna na koji se može uplatiti pomoć za operaciju.

Operaciju, kako stoji u objavi, nije moguće obaviti u Hrvatskoj, nego je, navodno, određena za 22. april ove godine u Čikagu te je za nju potrebno prikupiti 80 hiljada američkih dolara.

U tekstu je čak navedeno da su Kristinini zagrebački doktori saglasni da djevojčici nema pomoći u Hrvatskoj te da su 18. januara zatražili od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje finansiranje skupe operacije, navodi se u tekstu koji je objavio “Glas Slavonije”.

U HZZO-u ne znaju ništa o toj djevojčici kojoj se navodi datum rođenja 12. jun 2014. godine, jer kao takvu je nemaju u svojoj evidenciji osiguranih osoba, rekli su u Područnoj kancelariji HZZO-a u Osijeku.

PU Požeško-slavonska u utorak je saopštila da je pronašla mladića (19) u opštini Kaptol kod Požege, kojeg sumnjiče za prevaru.

“Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola, kojeg se sumnjiči da je na društvenoj mreži Facebook, s ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi, izradio stranicu putem koje je građane pozivao da uplate novčane iznose za bolesnu osobu s područja Osijeka, čije je podatke izmislio, čime je počinio kazneno djelo ‘Prijevara’. Protiv njega slijedi kaznena prijava”, rekli su u policiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh