Region

Vučić: Ne postoji sporazum o promjeni granica sa Kosovom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da ne postoji nikakav sporazum u 17 tačaka o promjeni granica sa Kosovom.

Aleksandar Vucic - Screenshot/YouTube

“Šta da vam kažem na to, što je babi milo, to joj se i snilo”, rekao je Vučić novinarima u Trsteniku gde je u okviru kampanje “Budućnost Srbije” obišao fabriku “PPT Petoletka”.

Razgraničenje zvanični predlog Srbije za Kosovo
Vučić je istakao da “nema baš ničega”, odnosno da ne postoji nikakav sporazum i nikave mape.

“To mora da su pisali Tači (Hašim) i Haradinaj (Ramuš), nema tu ni jedne tačke, a kamoli 17”, rekao je Vučić demantujući pisanje nemačkog dnevnika “Frankfurter rundšau” (Frankfurter Rundschau) uz opasku da je ta informacija preuzeta iz prištinskih medija.

Kako je nemački dnevnik objavio, Evropska unija i Sjedinjene Američke Državespremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije.

Šta su Vučićevi ‘albanski interesi’?
“Nedavno je procureo dokument koji sadrži plan podele Kosova. U 17 tačaka reč je o povlačenju nove granice između Albanaca i Srba na severu Kosova i o pripajanju Kosovu nekoliko, pretežno Albancima naseljenih sela iz Srbije”, piše Frankfurter rundšau.

Po tom dokumentu, grad Kosovska Mitrovica dobio bi poseban status, a za vodosnabdevanje ključno jezero Gazivode i rudnik Trepča bili bi privatizovani na 99 godina i podeljeni među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, prenosi Slobodna Evropa


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh