Region

Kosovo obrisano iz američkih programa

Poslije odbijanja da se premijeru Kosova Ramushu Haradinaju izda vizu kako bi nazočio Molitvenom doručku u Washingtonu, Amerika je nastavila pritisak na Prištinu, brišući kosovske sudionike sa spiska serije sigurnosnih programa koji se, u organizaciji Marshallovog centra za strateške studije, koji se bavi izazovima transnacionalne i regionalne sigurnosti, održavaju u Njemačkoj.

Ramush Haradinaj - Twitter

Veleposlanstvo SAD u Prištini je potvrdilo da predstavnici Kosova neće sudjelovati u programima koji traju od marta do septembra, prenosi “RTS“.

Američko veleposlanstvo može da potvrdi da su otkazani pozivi za kosovske sudionike u osam programa koji počinju u martu i završavaju se u septembru – navodi se u odgovoru Veleposlanstva SAD u Prištini “Glasu Amerike”.

Prethodno, Washington je u više navrata upozoravao vladu Ramusha Haradinaja da uvođenjem taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH nanosi ozbiljnu štetu regionalnim procesima, a niz oštrih poruka SAD rezultirao je odbijanjem Amerikanaca da izdaju vizu Ramushu Haradinaju.

Haradinaj, koji je pod ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice i koalicionih partnera da ukine ili suspendira takse, za sada ne odustaje od tih nameta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh