Region

Haradinaj: “Stav Srbije etnička podjela, Mogherini je vodila tajni dijalog”

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocijenio je danas kao neprihvatljiv i nerazuman prijedlog ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o razgraničenju Kosova i Srbije na etničkim osnovama ističući da tako nešto nikada i nigdje nije ostvareno.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

Stav Dačića nije nov, on je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podjela, ali to je ono što je ranije prouzrokovalo tragedije na Balkanu. Želje vođa da stvaraju države i da uključe sve iste zemlje u jednu državu, dakle jednoetničku državu i to je prouzrokovalo tragediju u prošlosti, to što smo mi vidjeli na Balkanu – izjavio je Haradinaj, prenosi “Beta”.

Istovremeno, Haradinaj je optužio visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Federiku Mogerini (Federica Mogherini) da je vodila tajni dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Mogerini je imala jedan tajni dijalog. Dobro je da ona izađe sa tim na vidjelo da ga ne bi držala tajnim. Dijalog treba da se nastavi – kazao je Haradinaj poslije sjednice Vlade Kosova.

Ponovio je da neće ukinuti takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uprkos zahtjevima SAD i EU sve dok dvije zemlje ne postignu sporazum o međusobnom priznanju.

Ako mi u ovoj etapi prihvatimo korak nazad onda će nam se tražiti i drugi ustupci. Ne radi se ovdje samo o taksi“, kazao je Haradinaj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh