Region

Vuk Jeremić: “Razgraničenje s Kosovom je protivustavno, Vučić pogazio zakletvu”

Predsjedavajući Saveza za Srbiju (SZS) i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da SZS najoštrije osuđuje izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je ‘razgraničenje’ sa Kosovom i Metohijom od sada i zvanična državna politika Srbije.

Vuk Jeremić - Fokus.ba

Kako se navodi u saopštenju, time se krši Ustav Srbije i zakletva kojom je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsjednika.

Mjesecima unazad smo upozoravali da se ovako nešto sprema, kao i da je “razgraničenje” smokvin list za priznanje takozvane Republike Kosovo, koje će problematizovati jug centralne Srbije i kojim ćemo se trajno odreći svih naših prava i interesa na Kosovu i Metohiji“, naveo je Jeremić u pisanoj izjavi.

Javno pitamo aktuelni režim kako “razgraničenje”, odnosno priznanje takozvane države Kosovo, može biti državna politika. Kako može biti zvanična politika nešto o čemu nije javno raspravljano i o čemu Skupština Srbije nije ni obavještena, a kamoli odlučivala“, naveo je Jeremić.

Jeremić je upitao kako nešto može biti državna politika nešto o čemu je samo jedan čovjek, makar on bio i predsjednik Republike, tajno razgovarao na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem, a da o tim razgovorima nikoga nije obavijestio, nego je čak i demantovao da je u takvim razgovorima i učestvovao.

Savez za Srbiju se zalaže za kompromisna rješenja u skladu našim Ustavom i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao i da se prije rješavanja statusnog pitanja prethodno riješe sva imovinska pitanja i pitanja vezana za ljudska prava naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji“, naveo je Jeremić, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh