Region

Protest “1 od 5 miliona” u Beogradu: Potpisivanje Sporazuma sa narodom

Ispred Skupštine Srbije gdje su građani potpisivali Sporazum sa narodom, dokument 34 opozicione političke organizacije, u Beogradu je završen jedanaesti po redu protest “Jedan od pet miliona”.

No image - Haber.ba

Učesnici protesta šetali su od platoa kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, preko Terazija, zatim ulicom Kneza Miloša do zgrade Narodne Skupštine Srbije, piše “Radio Slobodna Evropa” (RSE).

Građanima su se prethodno obratili Božo Prelević, advokat, Srđan Škoro, novinar i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti.

Nas je svakim danom sve više. Pozvali smo opozicione lidere da poslušaju narod. Dosta nam je mesija, hoćemo normalne ljude koji će rade ono za šta ih mi plaćamo. Tražili smo da nam opozicija predloži kako ćemo ih kontrolišemo. Pred nama je sporazum sa narodom“, rekao je Škoro koji je okupljenima i pročitao Sporazum sa narodom.

Božo Prelević je poručio: “Trideset godina mi se ovdje družimo i pokušavano da obezbjedimo podijelu vlasti. Od vlasti tražimo da poštuje Ustav i zakone Srbije, tražimo nezavisne sudove, demokratske institucije, fer i demokratske izbore, slobodne medije, dostojanstven život. Vučić je zaboravio da je nama kondicioni trener bio Slobodan Milošević. Najveća greška onih prije vas je što nisu sproveli lustraciju. Nisu palili ambasade, nisu bili u grupi koja je ubila premijera“.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti rekao je da Srbija polako postaje mjesto gdje roditelji komuniciraju sa djecom preko Skajpa. “Ko god može, odlazi odavde”, kazao je.

Okupljeni na protestu su u mogućnosti da potpišu “Sporazum sa narodom”. Sporazum su, kako navode organizatori, potpisali predstavnici 34 opozicione političke organizacije, koji svojim potpisom garantuju njegovo sprovođenje, a podijeliće ga građanima prije početka protestne šetnje.

Građani su na protestima pokazali da žele državu u kojoj je Vlada smjenjiva na fer i poštenim izborima i u kojoj su građani ti koji kontrolišu državnu upravu. Zato će potpis svakog građanina na Sporazum sa narodom značiti da su građani ti koji će kontrolisati njegovo sprovođenje“, navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Kako je navedeno, svaki sporazum je odštampan u dva primjerka kako bi građani mogli zadržati za sebe jedan.

‘Sporazum sa narodom’ dat je građanima na potpisivanje deset dana nakon što su ga predstavnici djela opozicije usvojili 6. februara 2019. Riječ je o dokumentu od sedam tačaka koji je nastao kao odgovor na zahtjeve koje su sa beogradske govornice 19. januara predstavnici protesta “Jedan od pet miliona” uputili opoziciji.

Protestima se pridružio i Sindikat ljekara i farmaceuta Srbije (SLFS) koji je uputio javnu podršku protestima ‘1 od 5 miliona’ i poručio da su ljekari, farmaceuti, stomatolozi i zdravstveni saradnici, uslijed potpune destrukcije zdravstvenog sistema, prinuđeni da nezadovoljstvo iskažu mirnim protestnim šetnjama sa građanima.

U svom otvorenom pismu podrške protestima, SLFS ukazuje na potpuno urušavanje zdravstvenog sistema u Srbiji, što posljedično dovodi do toga da sve više zdravstvenih radnika napušta zemlju.

“Urušava se kroz zabranu zapošljavanja zdravstvenih radnika, koja je i dalje na snazi uprkos manjku kadra. Povećani obim posla, neobavještenost i pozicija na prvoj liniji na kojoj se pacijenti sreću sa zdravstvenim sistemom, često dovodi do sukoba i napada na zdravstvene radnike”, ističe se u pismu.

U petak, 15. februara pod sloganom ‘Jedan od pet miliona’ hiljade građana je protestovalo u gradovim širom Srbije, a na ulice su izašli građani Novog Sada, Niša, Pančeva, Kruševca, Požege, Vršca, Stare Pazove, Subotice, Valjeva, Kikinde, Užica, Požarevca, Vranja, Čačka i Smedereva.

Na dosadašnjim protestima zatražena je ostavka Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke i zahtjevani su pošteni i slobodni izbori, objavljivanje plana za rješavanje pitanja Kosova, kao i prestanak “rastućeg nasilja”.

Među ključnim zahtjevima su i sudsko procesuiranje nalogodavaca i izvršilaca ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića, kao i ostavka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh