Region

‘Srce mi se uvijek stegne kada djeci otkrijemo maligni tumor’

LAKŠE JE Uređaj za magnetsku u Klaićevoj više nije u hladnoj bijeloj sobi nego u ‘podmorju’, u kojem djecu čuvaju supertete. One malenima olakšavaju teške pretrage

Vesnica Truhan-Pixel

Teta, ja sam vam gladan od jučer. Jedva čekam da sve završi jer me onda tata vodi na ćevape, pomalo nervozno medicinskoj sestri Vesnici Truhan (45) priča maleni Ivano, prenosi “24sata.hr“.

Ima osam i pol godina i iz Slavonskog Broda je, a na magnetskoj rezonanciji je prvi put, i to u prvom radiološkom odjelu prijatelju djece u Hrvatskoj. Sestra Vesnica strpljivo ga namješta, gladi po glavi i drži za ruku, ali maleni heroj ipak je u pomoć pozvao i tatu.

– Magnetska rezonancija je za djecu teška pretraga jer zahtijeva da budu potpuno mirni od 15 minuta do čak 75 minuta. Ponekad moraju dobiti i injekciju ili intravenozno kontrast, boju kojom ističemo pojedini dio tijela. Pritom, iako im je u aparatu samo gornji dio tijela, sve djeluje vrlo skučeno i klaustrofobično – objašnjava nam sestra Vesnica, koja je u Klaićevoj cijeli svoj radni vijek, punih 25 godina.

‘S djecom nađem zajednički jezik uz smijeh’

– Počela sam na jedinici intenzivnog liječenja, a zadnje tri godine sam ovdje na magnetu. Ondje sam naučila da je svako dijete osoba za sebe koja zahtijeva individualan pristup, ali sam razumjela i strah od bolnice, liječnika i zahvata. Ne znam, djeci nekako uspijem prenijeti smirenost i uvjerenje da će sve proći u redu. Puno se šalimo. Nekad im kažem da bi se njihov tata onesvijestio od straha da je na njihovu mjestu, da se vidi da su hrabri, da je uređaj zapravo veliki fotoaparat… Nađemo zajednički jezik uz smijeh, a novi šareni likovi po zidovima sad će tome pridonijeti – smije se Vesnica.

Prije svakog snimanja obavezno djecu provede kroz postupak i objasni točno što će se zbivati i koliko će trajati.

– Djeca rado surađuju. Najteže nam je kad se pojavi dijete koje izvana djeluje potpuno zdravo, a onda se otkrije neki maligni tumor. Srce mi se uvijek stegne jer znam što njega i roditelje čeka, a opet moramo progutati i sakriti suze, ući i s osmijehom ih ispratiti do liječnika koji će im reći ružne vijesti – priča dodajući da nema svoje djece, pa su zato svi klinci iz Klaićeve njezini.

Njezin posao u stranim klinikama zvao bi se Child life specialist, odnosno medicinski odgojitelj. Riječ je o medicinskim stručnjacima koji djecu pripremaju za zahtjevne pretrage i postupke.

U Hrvatskoj takvih stručnjaka nema, pa bolnice ovise o medicinskim sestrama.

Kako kaže sestra Vesnica, nije prošla posebnu edukaciju nego radi prema napucima vlastita srca.

– Ovdje nisu pacijenti samo djeca nego i njihovi roditelji i pratnja, pa nam je vrlo važno da ovo iskustvo za sve bude što je moguće manje stresno – dodala je pročelnica Zavoda za dječju radiologiju dr. Ana Tripalo Bratoš.

Naime, i Ivano s početka naše priče, koji je došao u pratnji oca, stigao je uz puno zabrinutosti i straha.

– Liječnici su mu u abdomenu otkrili tumorsko tkivo. Svi nalazi su pokazali da nije riječ o zloćudnoj tvorbi, ali opet strepiš i pitaš se što je na stvari i kako ćemo sada dalje – iskren je tata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh