Region

Protest zbog djevojke koju je silovao nastavnik i policajac

U Prištini se tokom dana, ali i prethodnih, protestovalo zbog slučaja koji je uznemirio javnost. U pitanju je silovanje šesnaestogodišnje djevojke koje je počinio nastavnik, a zatim i policijski službenik. Sumnja se da je, kada je otišla da prijavi silovanje policiji, ponovo postala žrtva se*sualnog zlostavljanja.

protesti u Prištini - N1

Advertisements

U znak solidarnosti, nakon što je u kosovskoj javnosti objavljena vijest o 16-ogodišnjoj djevojci iz Glogovca, koja je se*sualno zlostavljana od nastavnika, a potom tražila pomoć u policiji, gdje je također zlostavljana, počeli su protesti, prenosi “N1“.

Demonstranti zahtjevaju i da se protiv osoba koja su zlostavljala djevojku preduzmu neophodne mjere kao i da se smjeni direktor policije.

Učesnici protesta su se danas okupili ispred policije u Prištini uzvikujući “sramota”, i noseći postere “silovatelji u zatvor” i “nasilnička država”. Oni kažu da djevojke danas nisu bezbjedne ni u školi, ni u policiji, a ni u bolnici.

“Strahuj od ljekara, strahuj od porodice. Društvo straha, društvo jačeg i podčinjavanja. Društvo gdje se žrtva krivi, a kriminalac se uveličava”, poručila je sa skupa aktivistkinja Marigona Shabiu.

Policijski inspektorat Kosova saopštio je da je u Glogovcu uhapšen nastavnik, ali i policajac, za koje se sumnja da su počinili krivično djelo silovanja, se*sualnog zlostavljanja i zloupotrebe službenog položaja. Obojici je određena mjera pritvora.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni V.V. koristeći službeni položaj u svojstvu rukovodioca jedinice za istrage u Policijskoj stanici u Glogovcu zloupotrijebio položaj ili službena ovlaštenja. Sud je konstatovao da su u ovom slučaju ispunjeni posebni kriterijumi za određivanje mjere pritvora, jer postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnost bijega, pošto se osumnjičeni tereti za dva teška krivična djela”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Prištini.

Strane imaju pravo na žalbu Apelacionom sudu u Prištini.

Policijski inspektorat Kosova objavio je da je uhapsio Veseljija (50), koji je zamjenik šefa istrage u policijskoj stanici u Glogovcu, jer se sumnja da je više od dvije godine imao se*sualne odnose i zlostavljao maloljetnicu mlađu od 16 godina, koja je došla u policiju da prijavi da je se*sualno zlostavlja njen profesor.

Portal Insajderi je javio da sumnja se da je Veselji natjerao maloljetnicu na abortus koji je izvršen u ordinaciji jednog ginekologa u Prištini.

U odbranu tog ljekara danas je izašlo Udruženje ginekologa Kosova koje tvrdi da je abortus izveden na osnovu zakonskih odredbi i da je u vrijeme intervencije djevojka imala više od 18 godina.

U međuvremenu, opozicija je zatražila održavanje vanredne sjednice kako bi raspravljala o se*sualnom zlostavljanju, kao i o institucionalnoj odgovornosti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh