Region

JAVNOST ZGROŽENA PUŠTANJEM DARUVARCA NA SLOBODU “Još će na kraju dobiti i odštetu za šest mjeseci koje je proveo iza rešetaka!”

“Ovo samo ptiče nasilnike!”, ‘tragedija od države”, “ma nisam ni drugo očekivala” – neki su od komentara konsterniranih čitatelja Jutarnjeg.hr nakon najave da će Darko Kovačević “Daruvarac” (31) u nedjelju mogao biti pušten na slobodu.

jutarnji

Kovačević je, podsjećamo, na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja ove godine nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnoga premlaćivanja 18-godišnje Zadranke. Slučaj je izazvao izrazito velik interes javnosti nakon što su objavljene fotografije teških ozljeda koje je Kovačević zadao djevojci prošlo ljeto u lokalu Chill Out u Zadru te su se zbog njega čak najavljivale izmjene Zakona o kaznenome postupku (ZKP).

No, Kovačević uskoro izlazi na slobodu jer su istekli svi maksimalni rokovi u kojima može biti pritvoren za djelo za koje je zaprijećena kazna do maksimalnih pet godina – a riječ je o nanošenju teških tjelesnih ozljeda. Kako je pisao naš novinar Marin Dešković, Kovačević je nakon zločina bio uhićen te mu je istražni zatvor trajao sve do 14. prosinca prošle godine, dakle maksimalnih šest mjeseci koliko netko može biti pritvoren za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a da mu se izrekne nepravomoćna presuda. Mjesec dana kasnije, 10. siječnja, takva presuda mu je izrečena te je dobio maksimalnih 5 godina zatvora. Zakon o kaznenome postupku propisuje da se za kazne od pet ili više godina zatvora odmah određuje istražni zatvor do pravomoćnosti. No, postoje određene iznimke.

Ima i državljanstvo BiH
Takva produljenja do pravomoćnosti su ipak ograničena, i to pogotovo u slučajevima kada je tijekom dotadašnjeg postupka okrivljenik već iza rešetaka proveo maksimalan rok predviđen za to djelo, a što se u konkretnom slučaju dogodilo, jer je Kovačević bio pritvoren šest mjeseci. Kod takvih slučajeva ZKP predviđa da se taj istražni zatvor može produljiti samo za 1/6 kod djela za koje je predviđena kazna do pet godina. To znači da bi Kovačević u istražnom zatvoru mogao provesti najviše još mjesec dana nakon nepravomoćne presude, a jedini način da se boravak iza rešetaka produlji bio je da se protiv njega u roku od tih mjesec dana donese pravomoćna presuda uslijed čega bi on bio poslan na odsluženje petogodišnje kazne zatvora.

Kovačevićev izlazak na slobodu mogao bi biti kratkog vijeka kada, i ako, drugostupanjski sud potvrdi presudu, jer će tada biti pozvan na izdržavanje kazne. No, budući da “Daruvarac” uz hrvatsko ima i državljanstvo BiH, od nedjelje ne postoje nikakve zakonske prepreke da ode u susjednu zemlju i da presudu kada bude pravomoćna izdržava tamo.

Naravno, puštanje na slobodu čovjeka koji je batinama skoro ubio djevojku ražestilo je hrvatsku javnost. Dovoljno je pogledati komentare ispod teksta na portalu Jutarnjeg ili na Facebook stranici portala u kojima ljudi redom izražavaju zgražanje takvim razvojem situacije.

“Potiče se nasilnike”
Tako je naša čitateljica Laura Horvat napisala:

– Koja smo mi tragedija od države, a bome nismo bolje ni zaslužili kad vidim tko nam je na vlasti. Pa ovaj bi u normalnoj državi u startu dobio barem 5 godina. A onda bi uslijedilo suđenje da vidimo koliko je još “dodatak” na prvih 5 godina.

Dejan Lovrić ostavio je vrlo kratak i ciničan komentar:

– Gdje prestaje zakon počinje Hrvatska.

Željko Ćetojević pak zdvaja nad time da država ne kažnjava osobe koje su to doista zaslužile.

– U ovoj državi ideš u zatvor kad daš nekom milostinju, ako ukradeš nešto malo za preživjeti itd.a kad si diler, mafijaš i politički lopov onda te sudstvo nagradi bravo lijepa naša za ovo su neki dali živote.

Neki, poput Viktorije Došen Lovrić, ukazuju da je ovo svojevrsno ohrabrenje drugim nasilnicima.

– Ovo samo potiče nasilnike da nastave biti agresivni prema drugima, i stvara nove nasilnike… jer uviđaju da im pravosuđe neće NIŠTA..možda na kraju bude oslobođen pa još dobije odštetu što je 6 mjeseci bio u zatvoru,piše Jutarnji


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh