Region

Kosovo je spremno na kompromis sa Srbijom

Kosovo je spremno na kompromisni dogovor sa Srbijom o rješenju dugogodišnjih otvorenih pitanja između dviju država, poručio je kosovski predsjednik Hashim Thaci u pismu američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

No image - Haber.ba

Srbija i njena bivša pokrajina, koja je proglasila nezavisnost 2008., obavezale su se 2013. da će pod pokroviteljstvom EU-a riješiti sva otvorena pitanja, ali nisu ostvarile znatniji napredak, piše “Hina”.

Pregovori su prekinuti od novembra 2018. kada je vlada u Prištini uvela carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije. Beograd je istakao da neće razgovarati dok se trgovina ne vrati u normalno stanje.

“Bit ću spreman i otvoren za nužne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i uravnotežen dogovor o rješavanju svih otvorenih pitanja i time okončao stogodišnji sukob sa Srbijom i donio mir cijeloj regiji”, rekao je Thaci.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je da nije spreman promijeniti vladinu odluku o uvođenju carina.

Nejasno je zašto je Thaci objavio pismo sada, s obzirom na to da je još sredinom decembra primio pismo od Trumpa koji je kosovskog kolegu pozvao da učini sve kako bi se postigao sveobuhvatan sporazum sa Srbijom dvadeset godina od kraja rata.

“Korekcija granica”

Thaci je još u junu rekao da će dogovor s Beogradom tražiti kroz “korekciju granica”, a političari i analitičari na Kosovu protumačili su to kao razmjenu teritorija.

Njegov plan zazvonio je na uzbunu kod balkanskih susjeda i nekih zapadnih vlada koje ga vide kao način da Kosovo uzme tri srpske općine naseljene većinom Albancima. Kada bi došlo do razmjene teritorija, Srbija bi zauzvrat dobila dio sjevernog Kosova većinski naseljen manjinskim Srbima koji ne priznaju vlast u Prištini.

Kosovo je priznalo više od 110 država, uključujući SAD, ali ne i Srbija, Rusija te Kina. Washington je najveći sponzor Kosova, i politički, i finansijski, navodi “Hina”.

NATO je pod američkim zapovjedništvom bombardovao 1999. srbijanske snage kako bi zaustavio ubijanje i protjerivanje kosovskih Albanaca u sklopu akcije protiv pobunjenika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh