Region

Haradinaj odbio zahtjev SAD da ukine takse na robu iz BiH i Srbije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da još nema odgovor na zahtjev SAD da se hitno ukinu takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da mu treba još vremena da donese odluku.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

Haradinaj je izjavio da je Kosovo zainteresirano za odlične odnose sa SAD i da će učiniti sve da oni ostanu takvi. Kada su u pitanju Srbija i BiH takse ostaju na snazi, kazao je on, prenosi “Avaz“.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je pogrešna pretpostavka da Kosovo može bez posljedica da preduzima akcije suprotne interesima SAD.

Kako je navela ambasada, SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU i postizanje “sveobuhvatnog i obostrano korisnog” sporazuma. To je, kako je navedeno, strateški interes SAD.

Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i BiH jedna od neophodnih mjera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mjere – navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, Kosovo je uspješno samo u partnerstvu sa SAD, a akcije koje ruše dijalog, ometanja sa strane i odbijanje da se ukinu takse, suprotni su interesima Vašingtona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh