Region

Mladiću obećao da će mu izliječiti rak molitvom i sokom, mladić umro

Biljana kaže da je dijagnoza tumora njenog brata potresla porodicu i da su spas pokušali da potraže kod Petrovića..

Miroljub Petrović -Fokus

Miroljub Petrović, poznat po svojim šarlatanskim stavovima, uvjerava ljude oboljele od tumora da ne idu kod doktora, već u njegov centar, gdje im debelo naplaćuje “liječenje”.

To tvrdi Biljana Jovanović (32), čiji je rođeni brat Slavčo Petrov (31) preminuo 7. januara, nakon što su slijepo vjerovali u riječi Miroljuba Petrovića. Biljana kaže da im je Petrović rekao da ni slučajno ne idu doktoru kad je njenom bratu otkriven tumor na mozgu i da će mu od njegovih tinktura biti bolje, te je, kako tvrdi sestra, kada je mladić preminuo, svu krivicu svalio na porodicu.

Biljana kaže da je dijagnoza tumora njenog brata potresla porodicu i da su spas pokušali da potraže kod Petrovića pošto su gledali njegove snimke o ishrani i liječenju neizlječivih bolesti.

– Godinama smo slušali njegova predavanja, ne znajući da će mi jednog dana zatrebati. Kontaktirala sam ga mailom i odgovorio mi je istog dana. Pisao mi je da se ne plašimo, da se to brzo i lako rješava, pritom nas uvjeravajući da ne idemo kod ljekara – kaže Biljana.

Blic” je imao uvid u prepisku Biljane Jovanović i Miroljuba Petrovića, koji joj je odgovarao putem maila njegovog CPS centra (Centar za prirodnjačke studije). U odgovoru koji je Petrović poslao piše da “nema potrebe da se uzbuđuju, da se to brzo i lako rješava”, i napisao im “program ozdravljenja”, preporučujući mladiću oboljelom od tumora da 30 dana pije samo sokove te da kupuju njegove preparate.

Biljana priča da je Slavčo radio magnetnu rezonancu, koja je pokazala da je 90 posto riječ o benignom tumoru, i da bi, ukoliko se operira, postojala mogućnost da motorička funkcija mozga bude oštećena. Petrović je oštro reagirao na to što su se uopće obratili ljekarima, priča Biljana, napisavši joj da se “ne bave glupostima i da im je on poslao jedinu terapiju koja može da mu pomogne”, kao i da “lijekove koje su mu dali doktori ne uzima”, te da “nije važno šta kaže magnetna, već kako se njen brat osjeća”.

Slavčo je proveo i šest dana u Petrovićevom centru, priča Biljana. Prema njenim riječima, dan u centru naplaćivali su im 120 eura.

– To je jedna obična kućica sa baštom, nije nikakav institut. Brat je tamo primao tinkture koje pravi dr. Petrović, molio se, šetao. Nikakva ispitivanja nisu rađena – dodaje Biljana.

Kako se zdravstveno stanje mladića nije promijenilo ni nakon toga, Biljana je opet pisala Petroviću, a on im je odgovorio da, ukoliko bi Slavčo bio “godinu u njihovom centru i živio pod nadzorom stručnog lica, sigurno nikad ne bi imao epileptični napad”, kao i da “njen brat ima problem sa demonima”. Kada je Slavčo preminuo, Petrović je optužio porodicu da je “uništila dijete”, kaže Biljana.

Zbog ovakvog Petrovićevog djelovanja, postoje indicije da je počinio teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, kaže za Blic.rs Predrag Milovanović, tužilac iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

– Za ovakvu vrstu krivičnih djela, ukoliko istraga pokaže da je usljed bavljenja nadriljekarstvom nastupila smrt, propisane kazne su od dvije do 12 godina zatvora – kaže Milovanović. On ističe da bi u ovom slučaju sestra preminulog mladića trebalo da podnese krivičnu prijavu protiv Petrovića ili dostavi dokazni materijal tužiocu koji će pokrenuti istragu i utvrditi činjenice.

Blic.rs je pozvao Miroljuba Petrovića da prokomentira slučaj.

– Ne bih da dajem nikakve izjave, nemojte da me zovete više, hvala – rekao je on.

Miroljub Petrović poznat je po brojnim lažima i šarlatanskim tezama koje je iznosio u javnosti. On je na čelu takozvanog Fakulteta prirodne medicine, koji nema nijednu akreditaciju za rad, a za 950 eura daje diplome “doktora prirodne medicine”.

U nizu svojih obraćanja putem interneta ili tribinama širom Srbije, Petrović je iznosio krajnje opasne ideje i stavove. Najpoznatija je da dileri droge treba da idu “pod mač, bato”. Iako ima svoj institut, on je veliki protivnik prosvjete govoreći da su škole “ateističke debilane i janjičarski kampovi”. Izjavljivao je kako “žene ponekad treba preko usta”, da djecu ne treba vakcinisati, slao narkomane kod Branislava Peranovića (sveštenika osuđenog zbog ubistva štićenika centra za odvikavanje od droge). Negira teoriju evolucije, a zbog stavova koji se kose sa naukom, Rudarsko-geološki fakultet odbio je njegov magistarski rad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh