Region

Slovenija: Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra

Slovenačka policija u utorak je potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkrivični postupak kojim provjerava navodni mobing u Ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposleni tog ministarstva počinio samoubistvo.

Policija Slovenija - Nezavisne.com

“Na osnovu medijskih napisa o šikaniranju službenika Ministarstva za kulturu provjeravamo razloge za sumnju krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počećemo sa predkrivičnim postupkom i o tome obaviještavati državno tužilaštvo”, rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom saopštenju.

Portali i alternativni mediji bliski opoziciji objavili su prošle sedmice informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje dece, ubio nakon višemjesečnog “maltretiranja, ponižavanja i mobinga” koji su nad njim sprovodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamenik Jan Škoberne, te da mejnstrim mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju da zataškaju, jer vodeća mjesta u tom ministarstvu drže koalicioni socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca, prenosi “Jutarnji“.

U utorak je navode o problematičnim odnosima u Ministarstvu za kulturu Slovenije potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture “Glosa”, pozvavši premijera da interveniše i smijeni sadašnjeg ministra.

Vodeći slovenački mediji u utorak su objavili i pismo zaposlenih u ministarstvu u kojem navode da od predsjednika vlade očekuju da odmah djeluje kako bi prestala praksa “bezdušnog iskorištavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod okriljem službenih zaduženja”.

Portal “Požarreport”, čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor “neautorizovane biografije” Melanie Trump), tvrdi da je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu saznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošle sedmice psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih saradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih porodica, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tom maltretirali, ponižavali i prijetili mu.

Sindikat zaposlenih u kulturi “Glosa” uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi “mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mjestu” istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubistvom “u ministarstvu za (ne)kulturu”.

Kako javljaju slovenački mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani bio od saradnika optuživan za mobing i prijetnje zaposlenima.

Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je za slovenačku televiziju da je sa premijerom već imao razgovor o pomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, ali da se ne osjeća krivim za smrt zaposlenog u ministarstvu i da misli da nije uradio ništa što bi bio uzrok tragedije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh