Region

U rudniku u Trepči zarobljeno oko 100 rudara, u toku je akcija spašavanja

Nema povrijeđenih , a problemi su nastali nakon što je eksplodirao transformator

Rudari - Ilustracija

Oko 100 rudara Rudnika “Stari trg” u Trepči ostalo je zarobljeno na nekih 700 metara ispod površine poslije kvara električne mreže, javljaju prištinski mediji.

Predstavnik Sindikata rudara tvrdi da nisu u životnoj opasnosti te da je u toku akcija spašavanja. Za sada je iz rudnika izvučeno 26 rudara.

– Oko 100 rudara ostalo je na osmom, devetom i desetom nivou. Stručnjaci se trude da, makar privremeno, osposobe električne instalacije kako bi izvukli rudare iz jame – rekao je šef Sindikata Rudnika “Stari trg” Šukri Sadiku.

Sadiku je rekao da su ekipe spasilaca u stalnom kontaktu s rudarima, kao i da njihovi životi nisu ugroženi jer rudnik ima prirodnu ventilaciju.

Rudari su zarobljeni već nešto više od sat, a nakon uspostavljanja alternativnih električnih veza, oko 26 rudara izašlo je na površinu.

– Oni su iskusni rudari, radnici različitih profila – rekao je Ksfafer Peci, direktor flotacije i dodao je da “nema panike”.

Nema povrijeđenih rudara, a problemi u rudniku nastali su nakon što je eksplodirao transformator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh