Region

Vladimir Putin sletio u Beograd, dočekao ga Aleksandar Vučić

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će mu domaćin biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Vijesti.ba

Putinu je na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla” priređen doček, nakon kojeg će biti održana ceremonija polaganja vjenaca na Groblju oslobodilaca Beograda i spomniku Crvenoarmejcu. Prije Putina je na aerodrom sletio avion s ruskim privrednicima, koji su dio delegacije.

Ceremonija svečanog dočeka ruskog predsjednika biće upriličena ispred Palate Srbija, poslije čega će uslijediti sastanak u užem formatu, Vučića i Putina. Sat nakon toga planiran je sastanak delegacija Srbije i Rusije, a potom i potpisivanje bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsjednika.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Orden Vučiću će uručiti Putin. Dvojica predsjednika će se nakon toga obratiti medijima. A po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save, prenosi “RTS”.

Skup građana iz cijele Srbije i Beograda, koji će ispred najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu pozdraviti ruskog šefa države, započet će u središtu srbijanske prijestolnice u ranim poslijepodnevnim satima, a Putinov dolazak pred Hram Svetog Save očekuje se nešto iza 18 sati.

Tokom posjete biće potpisan 21 sporazum, trećina je iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Putina će dočekati oko 70.000 ljudi iz cijele zemlje čiji će dolazak u Beogradu organizirati proruski ‘nevladin sektor i patriotske organizacije’,dok je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) angažirala lokalne odbore diljem Srbije oko dolaska svojih članova i pristaša u Beograd.

Uz sigurnosne mjere na najvišoj razini, o Putinovoj sigurnosti će, kako je najavljeno, brinuti više od 5.000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ove sedmice već doputovali u Beograd, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh