Region

SRBIJANSKA TAJNA SLUŽBA SPRIJEČILA TERORISTIČKI NAPAD: “Pripadnik vehabijskog pokreta u ruksaku imao vazdušnu pušku…”

Pripadnik vehabijskog pokreta “Dava tim centar” Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, piše “Blic”

Hapšenje - Ilustracija/Twitter

Kako navodi list, Alibašića su u tom pokušaju spriječili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i policija Srbije.

Alibašić je, navodno, nekoliko sati prije nego što je uhapšen bio u selu nadomak Đurđevih stupova, gdje je i prethodnih godina vježbao borilačke vještine, izvodio taktičku vojnu obuku, vježbao kampovanje i preživljavanje, itd.

“Armin je praćen i zaustavljen u Novom Pazaru, a sa sobom je nosio ranac. U njemu je bila jedna vazdušna puška sa optičkim nišanom i pripadajućim dijabolama, dok je za njegovim pojasom pronađen nož, ali i USB memorija”, objašnjava neimenovani sagovornik lista.

Prema informacijama do kojih je došao “Blic“, u porodičnoj kući Alibašića u Novom Pazaru, u potkrovlju, policija je otkrila improvizovanu hemijsku laboratoriju sa većom količinom hemijskih supstanci, elemente namijenjene za punjenje, kao što su metalni opiljci, a koji služe za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava, priručnik za pravljenje eksplozivnih naprava, bilješke o gradovima i njihovim udaljenostima od Novog Pazara, zastave terorističke organizacije tzv. Islamske države, mačete i nekoliko improvizovanih meta.

“Alibašić je u prethodnom periodu izrađivao eksplozivne naprave koje je testirao u prirodi i ribolovu. Zato i postoji sumnja da je narednih dana planirao teroristički napad u našoj zemlji”, kaže neimenovani izvor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh