Region

Skoplje najjeftiniji grad Evrope, Sarajevo na desetom mjestu

Skoplje je najjeftiniji grad u Evropi. Slijede ga Priština kao druga, zatim Podgorica, ne trećoj poziciji. Sarajevo je na desetom mjestu.

No image - Haber.ba

Internet platforma za brzi booking karata za autobuski i željeznički saobraćaj Wanderu napravila je listu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova koje treba posjetiti u Evropi.

Računica je napravljena na bazi prosječne cijene određenih dobara i usluga u svakom gradu, kao što je cijena vožnje jednog kilometara taksijem, pola litre domaćeg piva, šoljice kapućina, ulaznice za muzej, noćenja u hotelu za jednu osobu, karte za javni prevoz u jednom smjeru, te tri obroka za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga, piše “Wanderu“…

Ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na cijelom kontinentu.

Glavni grad Makedonije prema računici Wanderua, u Evropi ima najnižu prosječnu cijenu hotelskog smještaja u iznosu od 56 eura po osobi, treću najnižu cijenu tri obroka u restoranu srednjeg ranga od 8,5 eura, te petu najnižu cijenu šoljice kapućina od 1,2 eura. Drugi najjeftiniji glavni grad u Evropi je Priština, dok je bronzana medalja u ovom izboru pripala Podgorici.

Beograd se nalazi na 9. mjestu, Zagreb je na 13. mjestu najjeftinijih glavnih gradova, dok je Ljubljana na 22. mestu, prenosi “SEEbiz”.

S druge strane, u top tri najskupljih gradova u Evropi našao se Monako, Rejkjavik i Dablin.

Top 10 najjeftinijih glavnih gradova u Evropi:

 1. Skoplje, Makedonija
 2. Priština, Kosovo
 3. Podgorica, Crna Gora
 4. Jerevan, Jermenija
 5. Kišinjev, Moldavija
 6. Tirana, Albanija
 7. Minsk, Belorusija
 8. Sofija, Bugarska
 9. Bukurešt, Rumunija; Beograd, Srbija
 10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Top 10 najskupljih glavnih gradova u Evropi:

 1. Monako, Monako
 2. Rejkjavik, Island
 3. Dablin, Irska
 4. Amsterdam, Holandija
 5. London, Ujedinjeno Kraljevstvo
 6. Pariz, Francuska
 7. Kopenhagen, Danska
 8. Helsinki, Finska
 9. Valeta, Malta
 10. Stokholm, Švedska

Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh