Region

DETALJI SKANDALA U HRVATSKOJ: Ukupno je mlada doktorica silovana ČAK sedam puta

Dvojica doktora Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka (Hrvatska) optužena su za prisilne spolne odnose ostvarene zloupotrebom položaja i spolne odnose bez pristanka, odnosno silovanja od 2011. do 2016. godine, nad tadašnjom zaposlenicom tog KBC.

Bolnica - Prelistavanje.rs

Advertisements

Nakon provedenog istraživanja, optužen je 48-godišnjak za spolni odnos zloupotrebom položaja, na ljeto 2011. kao neposredno nadređene osobe nad tadašnjom zaposlenicom ustanove, protivno njenoj volji. 65-godišnjak iz te ustanove je optužen za tri kažnjiva djela prisilnog spolnog odnosa ostvarenih zloupotrebom položaja i još četiri silovanja nad istom zaposlenicom od dvanaestog mjeseca 2011. do petog mjeseca 2016., također u svojstvu neposredno nadređene osobe.

Riječ je o dvojici hirurga riječkoga KBC, koje je za silovanja u osmom mjesecu 2016. Državnom tužilaštvu prijavila mlada specijalizantica. O tim događajima iznijela je opsežna svjedočanstva u novinama početkom 2017. navodeći da je sve što su joj činila dvojica starijih kolega prijavljivala čelnicima odjela, riječke hirurgije i uprave KBC, ali da nakon toga nije bilo nikakvih reakcija.

Prvi hirurg silovao ju je jednom, a par sedmica kasnije pokušao je to napraviti još jednom, ali mu se oduprla.

Drugi hirurg ju je oralno silovao i to čak šest puta, u periodu od 2011. do 2016. godine. On ju je pokušao silovati i sedmi put, ali je taj put na kraju ipak pustio. Ukupno je mlada doktorica silovana sedam puta, a tu su i dva neuspješna pokušaja silovanja.

Potom je dala otkaz u KBC Rijeka te otišla živjeti i raditi u Irsku.

Mlađem od dvojice optuženih je početkom 2017. onemogućen rad sa studentima na Medicinskom fakultetu u Rijeci nakon prijave studentice za spolno uznemiravanje tokom nastave, a 2014. godine je dobio opomenu pred otkaz nakon provedenog službenog internog postupka na osnovu prijave medicinske sestre zbog se*sualnog maltretiranja, prenosi “Doznajemo“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh