Region

OSUMNJIČEN ZA UBISTVO ŠEST OSOBA: Serijskom ubici iz Srbije sudit će se u Španiji

Najtraženijem srpskom bjeguncu Igoru Vaclaviću, poznatijem kao Norbet Faher i “Igor Srbin”, najverovatnije će biti suđeno u Španiji, jer je posljednje zločine počinio upravo na teritoriji te države.

Igor Vaclavić - Facebook

Za sada nije poznato kada će se Srbin pojaviti pred italijanskim pravosuđenjem da odgovara i za više zločina koje je počinio i u Italiji zbog čega je policija mjesecima tragala zaserijskim ubicom rodom iz Subotice (Srbija).

Advertisements

Glavni tužilac u Bolonji Đuzepe Amato posijle hapšenja ubice za kojim Italija traga od aprila ove godine rekao je da će italijansko pravosuđe zatražiti da u Španiji postupe po njihovom evropskom nalogu za hapšenje (koji važi samo na teritoriji država članica Evropske unije), te da će u daljem postupku sarađivati sa Evropskom agencijom za koordinaciju sudstva, kao što su radili i tokom potrage za ovim zločincem, piše srbijanski “Blic“…

Glavni bolonjski tužilac je naveo i da su karabinjeri iz tog grada odmah otputovali u Španiju da bi pratili slučaj hapšenja Vaclovića, koji je u četvrtak ubio pripadnike Civilne garde Viktora Romera i Viktora Hesusa te karabinjera Hosea Luisa Irancoa.

“Igor Srbin” je prije toga, 2015. godine u Italiji hladnokrvno likvidirao čuvara Salvatoreo Kjianezea, a u aprilu ove godine Davida Fabrija (52), vlasnika bara u Bolonji i čuvara Valerija Verija, dok je njegovog kolegu ranio.

Iako je Italija za Vaclavićem ili Feherom, rodom iz Subotice, tragala i na snazi je bio evropski nalog za hapšenje zbog tri ubistva, minimalne su šanse da će u dogledno vrijeme biti procesuiran pred sudom na Apeninima, jer je u Španiji, takođe, počinio gnusan zločin – trostruko ubistvo, a među njegovim žrtvama bila su dvojica pripadnica Civilne garde.

Po svemu sudeći da će Vaclavić prvo biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora (u Španiji nema kazne doživotnog zatvora), a tek kada odsluži tu kaznu, trebalo bi da bude izručen Italiji zbog tri ubistva počinjenih na teritoriji te zemlje.

Postoji mogućnost i da se oba suđenja objedine, tačnije da italijansko pravosuđe predmet ustupi kolegama u Španiji, te da se Vaclaviću odmah sudi za svih šest ubistava. Takođe je moguće da u Italiji bude osuđen u odsustvu, a tamo mu takođe prijeti najteža kazna – doživotni zatvor.

Inače, nakon hapšenja Vaclavića glavni bolonjski tužilac je rekao da je “noćna mora gotova, ali na najgori mogući način, jer su nevini ljudi ubijeni”.

Ko je Igor Srbin?

Vaclavić, poznat i kao Igor Rus ili Norbert Feher, uhapšen je nakon pucnjave u kojoj su ubijene tri osobe, među njima i dvojica pripadnika španske Civilne garde.

Španski list “El Pais” navodi da on ima najmanje tri identiteta – srpski, hrvatski i italijanski, od kojih su posljednja dva lažna.

“Igor Srbin“, kako su Fehera prozvali italijanski mediji, tražen je zbog ubistva Davida Fabrija (52), vlasnika bara u Bolonji, kog je usmrtio tokom pljačke 1. aprila, kao i čuvara šume Valerija Verija kog je ubio sedam dana kasnije, kada je policijska potjera za njim već počela.

Najbliži ubijenog barmena Davida Fabrija ponudili su novčanu nagradu kao pomoć italijanskim organima reda, koji su Srbinom tragali mjesecima.

Tokom potrage za Feherom mediji sa Apeninskog poluostrva došli su i u Suboticu, gdje bjegunac ima porodicu. Njegova porodica je, međutim, bila istrajna u odbrani zločinca, tvrdeći da najtraženiji bjegunac u Italiji nije kriv za zločine koji mu se pripisuju.

Lociran je kroz saradnju više policijskih službi u Italiji, Srbiji, Austriji, Francuskoj i Španiji.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh