Region

Advokati Ratka Mladića uputili hitan zahtjev za medicinskom dokumentacijom optuženog

Odbrana Ratka Mladića uputila je novi hitan zahtjev da joj se dostavi sveobuhvatan medicinski dosje o liječenju optuženog, prijeteći da ako to ne bude urađeno, da će podnijeti tužbu za nepoštivanje suda.

Ratko Mladić - Novosti.rs

“Postalo je jasno da je medicinsko osoblje pritvorske jedinice nespremno ili nesposobno da pruži zdravstvenu njegu potrebnu da se zaštiti i očuva život pritvorenika poput Mladića. Potrebna je hitna reakcija”, navodi se u zahtjevu.

Advertisements

Prema Mladićevim advokatima, Ured registrara “lažno” navodi da je odbrana prvi put tražila sve nalaze krajem augusta. Kako navode branioci, to je urađeno još u januaru ove godine…

Sekretarijat Tribunala saopštio je prošle sedmice da je, nasuprot tvrdnjama odbrane, optuženom dostavio cjelokupnu medicinsku dokumentaciju o Mladićevoj bolesti i liječenju kojem je podvrgnut u sudskom pritvoru i bolnicama u Haagu.

Mladićevi advokati su u novom zahtjevu naveli da traženu dokumentaciju nisu dobili.

“Odbrana nije dobila nikakve zdravstvene dokumente od juna do oktobra ove godine, iako su na to imali pravo. Odbrana ponavlja da je možda jedini pošteni i fer način da se ovo pitanje riješi transparentno i bez kontraverze da Predsjednik Tribunala skine imunitet sa suda i dozvoli građansku tužbu za medicinski nemar pred drugim sudom ili institucijom, obzirom da Sekretarijat i pritvorska jedinica ne žele da se bave ovim pitanjem. Ovo bi trebalo uraditi prije nego Mladić umre zbog nemara osoba koje je sud uposlio da brinu o zdravstvenom stanju pritvorenika”, smatraju advokati.

Mladić je prije hapšenja, krajem maja 2011. godine, preživio tri moždana udara, a od tada je nekoliko puta bio prebacivan u hašku bolnicu “Bronovo” na ispitivanja i lakše intervencije.

U junu 2013. godine, Mladić se u sudnici zahvalio Tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu “spasili život” i “izvukli ga iz groba”.

Međutim, njegova odbrana tvrdi Mladićevo zdravstveno stanje stalno se pogoršava, te da je uslijed rizika od novog moždanog udara ili infarkta neophodno bolničko liječenje.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh