Region

Vučić: “Srbija osjeća Tursku kao prijatelja”

“Želim da kažem da smo uvjereni da naše prijateljstvo može donijeti što bolje rezultate”, kazao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Turske, Reccepom Tayipom Erdoganom.

Erdogan i Vučić - N1

“Kao predsjednik Srbije sam veoma zadovoljan postignutim sporazumima i nivoima razumijevanja sa Turskom. Uvjeren sam da ćemo bolje odnose graditi kroz budućnost. Potpisali smo zajedničku deklaraciju između Srbije i Turske. Svake godine ćemo imati sastanak, jedne godine u Turskoj, jedne godine u Beogradu. Ministri će se u međuvremenu sastajati, pronalaziti rješenja i svi znaju dobro šta im je činiti iz svojih oblasti”, kazao je Vučić, prenosi “N1“…

Advertisements

Dodao je da je potpisano 12 sporazuma.

“Potpisali smo 12 sporazuma, plus još četiri sutra u Novom Pazaru. Vidjeli ste i sami, radi se o bitnim sporazumima za Republiku Srbiju. Srbija osjeća Tursku kao prijatelja, mi jesmo prijateljska zemlja turskom narodu i Turskoj. Želim da podsjetim tursku javnost da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog poretka Turske, da u trenutku kada je pokušan puč u Turskoj, naši zvaničnici su prvi ustali i reagovali i najoštrije osudili taj pokušaj. Ne zato što nam je nešto bilo potrebno, nego smo smatrali da građani na izborima i svojom voljom imaju pravo birati, a ne neko nasiljem i uz pomoć nekog stranog faktora”.

Kazao je da je Srbija uvijek izražavala brojna protivljenja protiv terorističkih akata u Srbiji.

“Srbija je uvek izražavala brojna protivljenja zbog brojnih terorističkih akata koji su se desili na području Turske. U Srbiji nikad nećete imati paktove sa protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj. Mi nemamo nikakvu vrstu saradnje ni sa onim koji su Gulenovi sljedbenici, niti bilo koji drugi. Srbija želi da ima čiste ruke u odnosima država. Kao što vi nikome ne dozvoljavate da ugrožava suverenitet Turske, tako isto i Srbija ne dozvoljava da iko ugrozi suverenitet i integritet Srbije. Želim da kažem da smo uvjereni da naše prijateljstvo može donijeti što bolje rezultate”.

“Beskrajno sam zahvalan vama predsedniče i vašim investitorima jer su uložili veliki novac u mala mjesta u Srbiji, mjesta za koja je moja dužnost da brinem. Zaposlit ćemo 2.500 hiljade ljudi u Kraljevu, a Kraljevo ima 14.380 nezaposlenih u ovom trenutku. Time ćemo riješiti dobar dio problema i zato sam zahvalan. Potpisali smo sporazum o slobodnoj trgovini”, poručio je Vučić.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh