Region

Savo Štrbac – Hrvati sada pominju Teslu, a rušili su mu kuću i spomenike

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra Savo Štrbac izjavio je Srni da smatra da će Hrvatska biti gora prema Srbiji tokom približavanja EU, nego što je to bila Slovenija prema Zagrebu, te ocijenio da je apsurd što Hrvati sada svojataju naučnika Nikolu Teslu i književnika Ivu Andrića.

No image - Haber.ba


Nikola Tesla (Foto: Wikimedia)

Štrbac je rekao da ne vjeruje Hrvatima da će održati obećanje da neće praviti prepreke Srbiji na putu ka EU kao što je to njima činila Slovenija, jer je Hrvatska mnogo puta do sada izigrala mnoge dogovore.

“Možda sam ja subjektivan, ali ja njima ne vjerujem ništa… Uvijek govore da neće oni biti kao što je Slovenija njima radila, ali ja mislim da će oni biti gori prema Srbiji nego što su bili Slovenci prema njima, samo će to raditi malo perfidnije, praviti te probleme, neće otvoreno”, rekao je Štrbac.

On naveo da je dovoljno reći da je vlast promjenjiva i da su katolički biskupi putem Biskupske konferencije, kao i viktimološko društvo i stranka HDZ uputili apel hrvatskoj vladi da ne povlači tužbu za genocid bez referenduma.

Štrbac je naveo da će razgovora o povlačenju tužbi za genocid Srbije i Hrvatske biti, ali da se on nada da neće biti postignut dogovor do jeseni, kada bi već u septembru trebalo da bude određen početak glavnog pretresa pred Međunarodnim sudom pravde i bilo bi suludo poslije toga i povlačiti ih.

Što se tiče pominjanja Tesle i Andrića kao jednih od najvećih Hrvata, Štrbac je rekao da je to čudno pominjanje Andrića, a apsurno pominjanje Tesle, jer su mu Hrvati prije nekoliko godina rušili kuću i spomenike i preimenovali trg u Gospiću.

“Oni su zaslijepljeni mržnjom prema svemu što ima veze sa srpstvom i Srbima. Tako je i sa Nikolom Teslom. On je njima bio četnik, neprijatelj, a ne naučnik svjetskog glasa. Da bude apsurd i danas su srpska sela, gdje ima povratnika, i dalje u mraku, iako Hrvati slave čovjeka koji je osvijetlio cijeli svijet, a ne mogu sela u Lici i Dalmaciji gdje je on rođen”, rekao je Štrbac.

Navodeći da je navikao da Hrvati svojataju Teslu, iako on nema veze sa hrvatskom državom jer je bio državljanin tadašnje Austrougarske, niti je podržavao fašističku Pavelićevu Hrvatsku /NDH/, Štrbac kaže da je vrlo interesantno i pominjanje Andrića, koji nije živio u Hrvatskoj.

Štrbac ocjenjuje da, kada je riječ o pravima Srba u Hrvatskoj kao što su obnova kuća, neisplaćene penzije i štedni ulozi i stanarska prava, ulaskom Hrvatske u EU ta prava Srba neće biti diskriminisana u evropskim propisima i pravnim okvirima, nego u praksi, i neće biti primjenjivana.

On je rekao da u izbjegličkog srpskoj populaciji postoje dva suprotna mišljenja povodom ostvarivanja njihovih prava nakon ulaska Hrvatske u EU, odnosno jedni misle da će se to brže i pravednije rješavati, a drugi misle da će biti još gore, jer je Hrvatska ostvarila svoj cilj da uđe u EU i nema više za šta da se vrši pritisak na nju.

“Ja zastupam srednje mišljenje, da neće biti ni gore niti bolje i da će rješavanje srpskih problema ići tempom kakvim je išlo u posljednjih godinu ili dvije”, rekao je Štrbac, navodeći da će Srbi moći, poslije obraćanja hrvatskim sudovima, da idu na evropski Sud za ljudska prava.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na svečanosti u Zagrebu, povodom ulaska Hrvatske u EU, poželio da “hrvatska posebnost bude prepoznata u evropskoj raznolikosti” i kao primjere te posebnosti naveo imena “najpoznatijih Hrvata ikad”, a na prvom mjestu Nikolu Teslu, a potom i Ivu Andrića.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh