Region

Balkanske zemlje će uvijek izabrati EU ispred Turske

“Turska na Balkanu nema moć koliku bi Erdogan volio da ima”, kaže za “Deutsche Welle” Erdoan Šipoli, kosovski stručnjak sa Univerziteta Georgetown.

Recep Tayip Erdogan - Hayat

U slučaju da moraju da biraju političke elite na Balkanu i dalje će birati EU.

Advertisements

Prema njegovim riječima, Erdogan misli da može da preko Balkana utiče na evropsku politiku.

“Kada je u pitanju politički uticaj na Kosovu, u Albaniji i Bosni, Turska definitivno jeste važan regionalni igrač, ali samo do stepena u kojem se njena politika ne kosi sa politikom EU. Jer glavni cilj balkanskim zemljama jeste ulazak u EU. Dugo godina je to bio i cilj Turske. Sada, kada se Turska od toga udaljava, opada i njen uticaj na Balkanu”, navodi Šipoli, piše “Deutsche Welle“…

Kako on dalje tvrdi, najjači uticaj Ankara ima na BiH, pa na Makedoniju i Kosovo i Albaniju.

“Naravno, bolji su trgovinski odnosi sa Bugarskom, kao i komunikacija sa tamošnjom turskom zajednicom nego sa turskom zajednicom na, na primjer, Kosovu. U stvarnosti politički uticaj Turske na Balkanu nije onoliki kolikim ga Turska predstavlja. Jedini način da taj uticaj zaista naraste jeste da EU prekrši obećanje da će sarađivati sa balkanskim zemljama. U suprotnom, ako moraju da biraju, balkanske zemlje će uvijek stati na stranu Evrope i neće žaliti za Turskom”, ističe Šipoli.

Dodaje i da ne vjeruje da treba očekivati destabilizaciju Balkana.

“Turskoj nije u interesu da bezbjednosna situacija na Balkanu bude nestabilna jer bi onda ta zemlja bila kompletno okružena nestabilnim regionima. Ali dio odgovornosti je i na državama EU koje treba da ohrabre Balkan i ne dozvole da padne u ruke Erdoganu”, zaključio je Šipoli.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh